+ Meer informatie

Onthullingen over nachtelijk coupberaad

„Bessmertnich en Loekjanov waren erbij"

2 minuten leestijd

I LONDEN (AFP) - Anatoli Loekjanov, de maandag opgestapte voorzitter van het Sowjetpariement, én oud-minister Alexander Bessmertnich (Buitenlandse Zaken) hebben op 19 augustus (de dag van de coup tegen Sowjetpresident Gorbatsjov) in het Kremlin deelgenomen aan een nachtelijke bijeenkomst met de belangrijkste putschisten.

De deelnemers sanctioneerden tijdens de bijeenkomst de mislukte staatsgreep tegen Gorbatsjov. Dat heeft het Britse dagblad Financial Times gisteren gemeld op basis van verklaringen van de voormalige vice-premier Wladimir Tsjtsjerbakov.

De krant publiceerde in haar woensdageditie een interview met Tsjtsjerbakov, die vorige week aan de kant werd gezet. De voormalige vice-premier zegt in het vraaggesprek dat hij over de nachtelijke bijeenkomst is ingelicht door oud-premier Walentin Pawlov, een van de coupplegers die deel uitmaakten van het Comité voor de Noodtoestand. Het onderhoud in het Kremlin had tot L' doel de staatsgreep tegen Gorbatsjov |f voor te bereiden.

Loekjanov en Bessmertnich hebben tot op heden iedere betrokkenheid bij de coup ontkend. De Russi^sche president, Boris Jeltsin, heeft iLoekjanov er van beschuldigd het brein achter de couppoging te zijn ge,weest. De oud-parlementsvoorzitter . beweert echter dat hij niet aan de , putsch heeft deelgenomen. Loekjajnov verklaarde maandag geen samenzweerder te zijn.

Bessmertnich heeft steeds volgehouden tijdes de coup ziek thuis te hebben gezeten. Zijn ziekte was er de oorzaak van dat hij zich niet tegen de putschisten had kunnen keren. De oud-minister moest vorige week onder druk van de Russische oppositie aftreden.

Dodenlijst

Tsjtsjerbakov zegt in het interview dat hij pas via de media -van de coup hoorde. Ook de andere leden van de regering die geen zitting hadden in het Comité voor de Noodtoestand, wisten niets van de coup, aldus de voormalige vice-premier.

Tsjtsjerbakov verklaart pas te zijn ingelicht op de avond van 19 augustus, de eerste dag van de mislukte staatsgreep. Hij werd toen thuis opgebeld door premier Pawlov.

Pawlov verklaarde in het telefoongesprek dat hij zondagavond in zijn datsja een telefoontje had gekregen van Wladimir Krjoetsjkov, een van de latere coupplegers. De toenmalige KGB-chef liet Pawlov weten dat er een ernstige situatie was ontstaan en dat hij zo snel mogelijk naar het Kremlin moest komen.

Daar zaten naast Loekjanov en Bessmertnich, zes van de acht toekomstige putschisten, Oleg Tsjenin (een secretaris van het Centraal Comité) en Waleri Boldin (chef van het kabinet van president Gorbatsjov). Volgens Tsjtsjerbakov kreeg Pawlov tijdens de bijeenkomst te horen dat Gorbatsjov ziek was en in zijn vakantieverblijf in de Krim zat. Pawlov Werd voorts verteld dat KGB-officieren informatie hadden ontvangen over groepen bewapende lieden die zich rond Moskou samentrokken en die een dodenlijst zouden hebben waarop de namen van de leden van de regering stonden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.