+ Meer informatie

Boekelo, Nezo en Jozo

2 minuten leestijd

Per hoofd van de bevolking eten we per jaar 2 - 2,5 kilo zout. De strijd over de vraag of dat nu goed of slecht is, is nog steeds niet uitgevochten, maar dat tè veel zout eten slecht is, zal iedereen moeten beamen. Volgens algemeen verkoopleider A. T. van Kooten van Akzo Zout Chemie komt men de laatste tijd enigszins terug van het ongenuanceerde standpunt dat zout in de meeste gevallen slecht zou zijn. Door veel zout te eten gaat de bloeddruk omhoog en dat verhoogt de kans op een hartinfarct. ,,Veel is nooit goed en dat geldt ook voor het gebruik van zout", aldus Van Kooten.

De Boekelo tafelzoutpotjes maken ongeveer één procent uit van de omzet. In Boekelo staat weliswaar geen fabriek meer, maar men blijft die naam toch voeren omdat het gaat om een oud, vertrouwd merkartikel. Ook de naam Jozo is een begrip. Het is een afkorting van jodiumzout. Een tekort aan jodium geeft aanleiding tot struma (een schildklieraandoening) en cretinisme (een vorm van dwerggroei). Tot voor enkele jaren werd er dan ook een geringe hoeveelheid jodium aan het zout toegevoegd waardoor iedereen genoeg van deze stof binnenkreeg. Enkele jaren geleden verzocht de overheid de verkoop van Jozozout te staken, omdat er genoeg jodium in andere voedingsmiddelen zou zitten. Toen kwam het Nezozout op de markt, wat gewoon Nederlands zout betekent. Op de nu nog in de handel zijnde pakken Jozozout staat met grote letters: ,,Bevat geen jodium meer". Volgens welingelichte bronnen zou er in het najaar toch weer Jozozout met jodium op de markt komen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.