+ Meer informatie

MET TRAANGAS IN WONING OVERMEESTERD

2 minuten leestijd

ENSPIJK/DEN HAAG — Drie traangasgranaten hebben gisteravond in Den Haag een resoluut eind gemaakt aan het dramatische avontuur van twee jonge overvallers, die een boerengezin in Deil (Enspijk) meer dan 25 uur hadden gegijzeld.

De affaire-Deil kreeg met de overgave van de hvee overvallers, Daan D. en Jantje B, een uiterst dramatische ontknoping. Dat gebeurde om vrijftien minuten over acht op de Lange Beestenmarkt in het Centrum van Den Haag, in de ouderlijke woning van D. 

Om tien minuten voor acht ging een  ook legertje politiemannen, gewapend met karabijnen, tot actie over. Het huis werd in het volle licht van een schijnwerper gezet. Gehelmde agenten stelden zich in een halve boog voor het huis op. Op de daken rond het pand waarin zich behalve de overvallers ook andere familieleden bevonden, stonden gewapende agenten. Verslaggevers en bewoners uit de directe omgeving werden achter dranghekken op afstand gehouden.

GESCHREEUW

Om acht uur schoot één van de politiemannen een traangasgranaat via een raam naar binnen. Vrijwel onmiddellijk daarop klonk het geschreeuw van een vrouw en het gehuil van kinderen uit het huis. Een witte rookwolk golfde door het kapotgeschoten raam naar buiten. Een inspecteur van politie sommeerde de overvallers via een megafoon zich over te geven. „Wij schromen niet nog meer van dit geweld te gebruiken", werd de mannen toegeroepen. Het antwoord kwam in de vorm van een prullenbak, die door het raam op straat werd gegooid.

Om tien over acht is een tweede gasgranaat op het huis afgevuurd. Hierna voltrokken de gebeurtenissen zich in snel tempo.

KINDEREN

Eerst kwamen twee huilende kinderen uit het huis rennen. Ze werden opgevangen door politiemannen. Luttele minuten later volgden een oudere man met onder zijn arm ten ander kind, daarna een vrouw en nog twee kinderen, die zich geheel ontdaan in de armen van de politiemannen wierpen.

Een paar seconden daarna verschenen Daan D. en Jantje B. met de handen boven hun hoofd in de deuropening. De derde man die zich bij hen bevond, was vermoedelijk advocaat Schippers, die met het tweetal vanuit Deil naar Den Haag was gereden.

De overvallers werden onmiddellijk door politiemannen vastgegrepen en tegen een schutting gezet om te worden gefouilleerd. Vrijwel tegelijkertijd klonken vanuit de verte de sirenes van brandweerwagens die zich naar het huis op de Lange Beestmarkt begaven, om tegen een eventueel begin van brand op te treden.

Bij de fouillering werd één van de overvallers gedeeltelijk uitgekleed.


Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.