+ Meer informatie

Twee kindermoorden hoofdstad opgelost

NIEUW DRAMA IN BIJLMERMEER

3 minuten leestijd

De moord op de tienjarige Helene Isaac wier levenloze lichaam vorige week dinsdag in het sportpark Elzenhage in Amsterdam-Noord werd gevonden, is opgehelderd. De dader blijkt de 52-jarige tijdschriftenbezorger G. C. S. uit de hoofdstad te zijn. Hij is donderdagmorgen op een camping in Epe aangehouden. Bij zijn verhoor heeft hij tevens bekend ook de moord op Basje Bloemena te hebben gepleegd. Dit jongetje van negen jaar, is in augustus 1971 levenloos bij Wilnis gevonden.

De tijdschriftenbezorger was donderdagavond laat na een van de vele tips, die de moordbrigade van de Amsterdamse politie over deze afschuwelijke zaak had gekregen, aangehouden. Aanvankelijk weigerde hij te vertellen wat hij tussen maandagmiddag twaalf uur — het tijdstip ongeveer waarop Hélène uit de ouderlijke woning aan de Willem Rooyaardsstraat in Amsterdam-Zuid verdween — en dinsdagmorgen half negen, toen het geheel ontklede lijkjs van het meisje bij het sportpark Elzenhage in Amsterdam-Noord werd gevonden, had gedaan.

Tenslotte echter heeft de tijdschriftenbezorger, die geen onbekende van de zedenpolitie zou zijn, na een verhoor dat 36 uur heeft geduurd, bekend het meisje in zijn wondng te hebben gedood. De sectie had uitgewezen, dat het kind was gewurgd en verkracht.

OP VAKANTIE
Commissaris Van der Voort van de Amsterdamse recherche vertelde, dat de tijdschriftenbezorger, die ook al tot de „duizenden" ondervraagden in de zaak Basje Bloemena had behoord, maar toen vrijuit was gegaan, al vrij spoedig na het vinden van het lijkje van Heleentje Isaac onder de verdachte personea was gerangschiltt. Hij werd woensdag als getuige gehoord, maar zei niets bijzonders te hebben gezien. De man werd vrijigelaten, maar bleef als mogelijke verdachte gekenmerkt mede door z i jn verled en. „Donderdagmiddag hebben we hem weer opgehaald", aldus commissaris Van der Voort, „vanaf de camping in Epe, waar hi.i met zi,in gezin verbleef. Al bi,i een eerste gesprek kregen we de indruk dat hi.1 toch meer wisl. 's Avonds om elf uur werd hij hier in het hoofdbureau officieel aangehouden en kon er in zijn woning huiszoeking worden verricht". Waar de politie een op een stukje papier gekrabbeld tekeningetje van de Willem Rooyaardsstraat, de Herman Gorterstraat en de Guide Gezellestraat Aantrof.

Volgens zijn veridaring had de verdachte Heleentje ontmoet in de Guido Gezellestraat. Het kind toonde belangstelling voor de tijdschriften in de motcKTcarriër. „Ik heb er thuis nog veel meer die je mag hebben", zo had de man gezegd. Heleentje had tegengestribbeld. want „mijn moeder komt zo thuis", maar de man had haar overtuigd met „met mijn motorbakfiets zijn we zo héén en terug". Het meisje was gezwicht voor de verieiding en was achterop meegereden.

In zijn woning had de tijschriftenbezorger, wiens gezin evenals drie jaar geleden toen hij Basje Bloemena om het leven bracht, op vakantie was. Heleentje gewurgd en haar aangerand.

DRIE JAAR GELEDEN
Na zijn bekentenis inzake Heleentje Isaac vertelde de tijdschriftpnbezorger in 1971 Basje Bloemena bij zich thuis te hebben gedood. Basje Bloemena verdween toen op 4 augustus uit de ouderlijke woning in dezeUde buurt waar Heleentje Isaac woonde. Zijn lijkje werd in een kleed gewikkeld bij Wilnis gevonden.

De tijdschriftenbezorger vertelde Basje Bloemena op vrijwel dezelfde manier als Heleentje Isaac te hebben meegelokt naar zijn woning. Het lijkje van de jongen had hij in het kleed gewikkeld en het met de auto, die hij toen had, naar Wilnis gebracht.

TWEEDODEN

Een drama in de Bijlmermeer heeft zaterdag twee doden geëist: de 34-jarige PTT-telexiste P. W. va Doomem en de man, die er door de politie sterk van werd verdacht haar te hebben gedood, de 54-jarige tekenaar J. M. G.

De door de politie-arts, dr. J. Zeldenrust, gehouden sectie bracht zaterdagmorgen aan het licht, dat de vrouw door wurging om het leven was gekomen. De politie nam toen aan, dat de tekenaar zijn vriendin had gedood en vervolgens haar lijk van negenhoog naar beneden had gegooid. Om kwart voor vijf zaterdagmiddag, ruim een uur nadat de politie nog met hem had gesproken, werd de man levenloos in zijn cel aangetroffen. (ADVERTENTIE) NOTEER EEN voor: adres: woonplaats: Wordt betaald door: naam: adres: woonplaats:

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.