+ Meer informatie

Israël haalt duizenden joden weg uit belegerd Addis Abeba

Ethiopische verzet nadert hoofdstad tot op 9 kilometer

3 minuten leestijd

ADDIS ABEBA/BOSTON (AP) - Nu de rebellen de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba steeds dichter naderen, heeft Israël een luchtbrug geopend om Ethiopische joden zo snel mogelijk naar de joodse staat over te brengen. Gisteren vertrokken vier grote transportvliegtuigen van de Israëlische luchtmacht met honderden Ethiopische joden vanuit Addis Abeba richting Israël, zo vertelde een zegsman op de luchthaven van de Ethiopische hoofdstad.

Het Witte Huis maakte bekend dat de „noodluchtbrug" het resultaat was van een overeenkomst tussen Ethiopië en Israël die tot stand is gekomen door bemoeienissen van de VS. Witte-Huiswoordvoerder Marlin Fitzwater zei dat de Israëlische premier, Jitschak Sjamir, Bush gisteren had gebeld om hem te danken voor zijn hulp. Bush had woensdag in een schrijven aan president Tesfaye Gebre-Kidan, de opvolger van de dinsdag naar Zimbabwe uitgeweken Mengistoe Haile Mariam, aangedrongen op een soepele houding inzake de emigratie van joden naar Israël.

Toen gisteren het nieuws over de luchtbrug bekend was geworden, verzamelden zich duizenden joden bij de Israëlische ambassade in Addis Abeba. Op het ambassadeterrein bevonden zich reeds honderden joden, die daar al enige tijd in tenten bivakkeerden, in de hoop naar Israël te kunnen vertrekken.

Volgens de zegsman is het de bedoeling dat de vier grote C-130-toestellen die gisterochtend met honderden joden uit Addis Abeba vertrokken een luchtbrug gaan verzorgen. Naar verwachting zal de operatie twee dagen in beslag nemen. Hoe veel joden naar Israël zullen worden overgebracht, kon de zegsman niet zeggen.

Rebellen

Volgens een Amerikaanse functionaris willen de Israëliërs de joden uit Addis Abeba weghebben voordat de rebellen de stad binnentrekken. De Israëliërs zijn volgens de functionaris bang dat de Ethiopische opstandelingen de joden niet ongemoeid zullen laten en Israël ervan zullen weerhouden de joden op een later tijdstip op te halen.

Ethiopische opstandelingen hebben Asmara, de hoofdstad van de provincie Eritrea, ingenomen. De stad zou gisterochtend zijn gevallen na bloedige gevechten met het Ethiopische Tweede Legerkorps, de elite-eenheid van het regeringsleger. Dit is gisteren vernomen in diplomatieke kringen in Addis Abeba.

Ook zouden verzetsstrijders inmiddels de hoofdstad tot op negen kilometer zijn genaderd. De diplomaten hebben van het verzet de verzekering gekregen dat zij Addis Abbeba niet zullen binnentrekken voordit de vredesonderhandelingen met de regering, die maandag in Londen beginnen, zijn afgelopen.

Falasja's

De joden in Ethiopië, van wie er zeker nog 18.000 naar Israël willen emigreren, staan bekend onder de naam Falasja's. Volgens de overlevering stammen de Falasja's af van koning Salomo en de koningin van Scheba.

Israël heeft de Ethiopische regering gesteund in haar strijd tegen de opstandelingen, in de hoop zo "goodwill" te kweken en tot afspraken over de emigratie van Ethiopische joden te kunnen komen. Israël herstelde in 1989 de betrekkingen met Ethiopië, die zestien jaar eerder verbroken waren. Al gauw bleek dat de regering van president Mengistoe Haile Mariam de joden als een soort gijzelaars gebruikte door slechts nu en dan een handjevol naar Israël te laten vertrekken en verdere emigratie afhankelijk te maken van financiële steun van Israël.

In 1984 werd een clandestiene, door Israël betaalde luchtbrug onder de naam Operatie Mozes opgezet. Ongeveer 7000 Ethiopische joden konden via Soedan naar Israël worden overgevlogen voordat de operatie in de gaten liep en moest worden gestaakt, omdat Soedan door de overige lidstaten van de Arabische Liga flink de mantel was uitgeveegd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.