+ Meer informatie

Wisselstroom

4 minuten leestijd

Hallo allemaal.
Mag je voor Sinterklaas of zwarte piet spelen? En mag je kinderen in Sinterklaas laten geloven? Ds. Mulder vindt van niet. De redenen waarom kun je op deze pagina lezen. Tuinder Teun Penning verdient zijn brood onder 12.000 vierkante meter glas. Eerst werkte Teun bij zijn vader, nu werkt zijn vader bij hem. Zowel andijvie als milieu is een heel belangrijk woord voor Teun. Ga je of ben je ook bij pa in de zaak?
Nicoline

"Mag 'n kind in Sinterklaas geloven?"
Vraag 1: Ik ben een meisje van 11 jaar en ik zit met een vraag. Ik zit op de school met de Bijbel. Maar ze vieren bij ons op school toch sinterklaasfeest. Sinterklaas zelf komt niet op school, maar leerlingen van groep 8 mogen voor zwarte piet spelen en laten zich schminken. Zelf zit ik in groep 8 en ze hebben gevraagd of ik ook voor zwarte piet wil spelen. Maar van mijn ouders mag ik dat niet. Ik vind dat erg jammer! Nou zou ik graag willen weten waarom dat niet mag.
Vraag 2: Misschien heb ik een wat vreemde vraag voor u. Het zit zo: Ik ben een meisje van 22 jaar en ik heb een zusje van 9 jaar, die nog in Sinterklaas "gelooft". Mijn vriend heeft een zusje van 7jaar, die niet in Sinterklaas gelooft. Mijn a.s. schoonmoeder heeft nooit gewild dat haar kinderen in Sinterklaas geloofden. Zij vond altijd dat je, als je je kinderen een christelijke opvoeding wilt geven en ze eerlijkheid wilt leren, dan ook eerlijk tegen hen moet zijn. Mijn moederen ook mijn zusjes vinden dit vergezocht. Nu willen mijn vrienden ik volgend jaar gaan trouwen, en we hopen natuurlijk ook dat we kinderen krijgen. Daarom zou ik graag uw mening hierover willen vragen. Kun je je kinderen in Sinterklaas laten geloven, of is het toch beter van niet?

Kinderen in Sinterklaas laten geloven, lijkt mij niet goed. We moeten kinderen een eerlijk beeld van de werkelijkheid geven en hun niet een schijnwereld voorhouden. Rondom Sinterklaas kom je dat juist nogal  eens tegen. Dan wordt net gedaan of hij van alles van een kind weet en of hij allerlei dingen kan en heel machtig is. Eigenlijk dreigt Sinterklaas dan afgodische trekken te krijgen. Als het ver doorgevoerd wordt, kan er zelfs enige nabootsing in liggen van wat de Bijbel ons leert aangaande de Heere. We mogen kinderen, hoe jong ze ook nog zijn, nooit zulke indrukken van Sinterklaas geven. Eigenlijk vind ik het ook wat onbegrijpelijk dat mensen, zeker mensen in de gereformeerde gezindte, in onze nuchtere tijd, waarin er zo weinig plaats is voor "geloof', zich nog op deze wijze met Sinterklaas bezig houden. Laten wij daar beslist niet aan meedoen. We moeten onze kinderen vanuit het Woord zuiver vertellen van hoe en wie de Heere is en daarbij moet geen vertroebeling ontstaan. Ook niet uit overwegingen van gezelligheid en sfeer. Huiselijkheid kunnen we wel op een betere wijze inhoud geven dan op deze manier, waarbij we Sinterklaas iets bovenmenselijks laten zijn. Het hele gebeuren is tegenwoordig niet anders dan commercie met wat folklore gemengd. Onze kinderen huiselijkheid en gezelligheid bieden is heel belangrijk. Maar dat mag nooit ten koste gaan van eerlijkheid en van duidelijkheid ten aanzien van de Heere en Zijn Woord. Laat het Woord jullie richtsnoer maar zijn in alle dingen op je levenspad.
Ds. P. Mulder

Boeken
Speciaal voor jongeren is er een boekje van J.C. Ryle op de markt gekomen. Ryle schreef dit toen hij al op leeftijd was, maar weinig dingen herinnerde hij zich toen zo goed als zijn jeugd: „De blijdschap en het verdriet, de hoop en de angst de verleidingen en de moeilijkheden, de verkeerde beslissingen en de verkeerd gerichte gevoelens, de fouten en de ambities die bij het leven van een jong mens horen, liggen nog scherp in mijn geheugen." In de directe stijl die voor hem kenmerkend is, waarschuwt Ryle: „Als je de HEERE niet zoekt in je jeugd, dan zul je Hem, vanwege de macht der gewoonte, waarschijnlijk nooit zoeken." "Wie Hem vroeg zoekt" is uitgegeven door De Groot Goudriaan in Kampen. Het telt 77 blz. en kost ƒ 17,50.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.