+ Meer informatie

Proefproject met "Professor Post"

PWT wil kinderen laten kennismaken met wetenschap en techniek

2 minuten leestijd

UTRECHT - Dit najaar krijgt een aantal kinderen van tien tot twaalf jaar een pakketje van "Professor Post" in de bus. Daarin zit een probleem waarvoor een oplossing bedacht moet worden.

Op die manier wil "Professor Post", een initiatief van de Stichting voor Publieksvoorlichting over Wetenschap en Techniek (PWT), kinderen laten kennismaken met de grondbeginselen van wetenschap en techniek.

Het gaat om een proefproject, dat loopt van oktober dit jaar tot en met april 1991. Het richt zich op kinderen in de regio's Haarlem en Amersfoort. Als het een succes wordt, zal "Professor Post" groter worden opgezet. Dan mogen kinderen uit het hele land mee gaan doen.

Zonnecel

PWT zal de organisatie de eerste twee jaar subsidiëren. Daarna is het de bedoeling dat anderen. zoals voorlichtende instanties, universiteiten en musea, de zaak overnemen. Projectleider drs. L. Dalderup denkt ook aan ondersteuning door het bedrijfsleven: „Een prachtige kans voor de PTT toch?"

Het idee is overgenomen van "Science by Mail" in de Verenigde Staten. Daar is het project een groot succes. PWT heeft het aangepast. De kinderen die zich dit proefjaar aanmelden (kosten 20 gulden per persoon), krijgen twee opdrachten. De eerste luidt: „Maak een overlevingspakket voor een reis met een luchtballon". De tweede is nog niet bekend.

Mentor

De kinderen moeten zelf proeven doen en op onderzoek uitgaan. Zij krijgen daarvoor aanwijzingen in het onderzoekspakket, dat is samengesteld door een groep van deskundigen. Zo'n pakket bevat basisinformatie over enkele deelonderwerpen, aanwijzingen voor proefjes en enkele eenvoudige voorwerpen: „Dat kan, afhankelijk van het probleem, een zonnecel zijn, materialen om een simpel kompas te maken of een zakje met snelgroeiende plantezaadjes", aldus Dalderup.

De kinderen kunnen bij de uitwerking van hun opdracht contact opnemen met een mentor. Maar "Professor Post" wil dit niet aanmoedigen. PWT streeft er naar dat de kinderen het zoveel mogelijk zelf uitzoeken. „Het is de bedoeling dat kinderen gestimuleerd worden zelf na te denken over een oplossing voor een bepaald probleem en om al doende te ervaren wat wetenschappelijk onderzoek is", aldus Dalderup.

Het proefproject wordt in april volgend jaar afgesloten met een ontmoetingsdag. De deelnemers krijgen de gelegenheid eikaars werk te zien, hun mentor de hand te schudden en gezamenlijk een laatste opdracht uit te voeren. Er hebben zich tot nu toe zestig mensen van diverse pluimage (natuurkundigen, chemici, taaikenners en sterrekundigen) aangemeld om als mentor op te treden. Maar de projectleider heeft nog meer'van deze „correspondentieprofessoren" nodig. Het is de bedoeling dat elke mentor een stuk of vijf kinderen onder zijn of haar hoede krijgt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.