+ Meer informatie

Assemblee christelijke leiders beëindigd

Afgevaardigden uit geheel Afrika

2 minuten leestijd

NAIROBI — De Panafrikaanse assemblee voor christelijk leiderschap heeft in haar afsluitende bijeenkomst in Nairobi de scheiding tussen een persoonlijke en de maatschappelijke dimensie van het evangelie afgewezen.

In één van haar conclusies verklaart, de assemblee: „Wij verzetten ons tegen iedere opvatting, welke de relatie van de blijde boodschap tot de maatschappij ontkent, maar evenzeer de opvatting, welke het evangelie uitsluitend op de maatschappij richt ten koste van het persoonlijke en eeuwige heil van de menselijk ziel".

De assemblee, die twee weken heeft geduurd, is door zo'n 900 afgevaardigden uit geheel Afrika bijgewoond. Een hoogtepunt van deze bijeenkomst van voornamelijk fundamentalistische christenen was een godsdienstplechtigheid onder leiding van de Amerikaanse prediker Billy Graham.

Een dreigend conflict tussen de Zuidafrikaanse afgevaardigde Graham Mcintosh, tevens parlementslid, die het Zuidafrikaanse maatschappelijke systeem verdedigde en de Zuidafrikaanse theoloog David Bosch, die juist voor een geïntegreerde gemeenschap van zwarten en blanken pleitte, leidde uiteindelijk tot een resolutie van de assemblee. Daarin wordt iedere vorm van discriminatie, onderdrukking en uitbuiting afgewezen, omdat alle mensen voor God gelijk zijn en daarom dezelfde waarde en waardigheid bezitten. Dezelfde resolutie wijst echter het geweld af als methode om de gelijkheid te bewerkstelligen. De enige weg is „de vredelievende weg van het kruis", aldus de resolutie.

Tevreden

Na afloop van de assemblee verklaarde de voorzitter van het dagelijks bestuur, Gottfried Osei-Mensah, bijzonder tevreden te zijn over het verloop van de discussies. Het doel is bereikt, zo zei hij, namelijk „een gemeenschap van geëngageerde christenen" te vormen. De coördinator van de assemblee, John Wilson, meende, dat de spanningen in de discussies over Zuid-Afrika hebben geleid tot overeenstemming tussen de verschillende richtingen binnen de assemblee. Zowel de zwarten als de blanken zijn tot het besef gekomen, dat allen in Zuid-Afrika onder de huidige omstandigheden lijden. Zij hebben elkaar als broeders in Christus aanvaard, aldus Wilson.

Het is niet de bedoeling van de organisatoren meer van dergelijke assemblees te houden. Zij hebben de hoop uitgesproken dat de resultaten van de besprekingen in Naïrobi hun weg zullen vinden naar de basis.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.