+ Meer informatie

Z-Holland gaat afval binnen bedrijven te lijf

Modelproject recreatiegebied IJsselmonde van start

2 minuten leestijd

RHOON — De provincie Zuid-Holland bemoeit zich voortaan actief met tiet verminderen van afval binnen de bedrijfspoorten en in recreatiegebieden. Een afvalpreventieteam gaat bedrijven en organisaties adviseren over het verzamelen, verwerken en aanbieden van reststoffen. De beleidswijziging van de provincie is een direct gevolg van het tekort aan verwerkingsmogelijkheden op afvalgebied.

In het natuur- en recreatiegebied IJsselmonde is gisteren een modelproject van start gegaan. Volgens milieugedeputeerde J. van der Vlist (PvdA) wordt de komende tijd nader overlegd met glastuinbouwbedrijven, bollentelers, producenten van bouwen sloopafval en veilingen. Ook zal met aannemers worden gesproken over onder meer het verwerken van zeefzand.

In IJsselmonde wordt uitgeprobeerd hoe 'afval binnen de poorten van het recreatieterrein kan worden ingedamd. Het team heeft voor dit project als model gekozen omdat er voorzieningen zijn waarvan iedere Nederlander wel eens gebruik maakt: campings, jachthavens, een zwembad, een golfterrein, natuurterreinen, fietsen wandelpaden. „Een bewuste keus. In Zuid-Holland is de aanpak van afval in de recreatie interessant, omdat het om veel mensen gaat. In de provincie zijn tientallen miljoenen dagjesmensen, 2,5 miljoen korte- en langere-tijdverblijven en 12 recreatieschappen met alleen al een bezoekersaantal van 5,5 miljoen per jaar", zo rekende gedeputeerde Van der Vlist gisteren bij de presentatie van het project voor.

Campings

Iedere activiteit wordt doorgelicht op mogelijke milieubelasting. Voorbeelden zijn het gebruik van papieren glasbakken en groente-, fruit- en tuinafvalcontainers op de campings en het gebruiken van energiezuinige lampen en waterbesparende kranen. In natuurgebieden zal het zwerfvuil worden tegengegaan, op fietspaden wordt milieuvriendelijk materiaal als slakken toegepast. Verder moet dit beleid leiden tot het composteren van de omvangrijke hoeveelheid plantsoenenafval. Andere activiteiten richten zich op voorlichting en aparte inzaIn Groningen meling van klein chemisch afval, olie en accu's bij de jachthaven. Hiswa, Recron en ANWB werken mee aan het project.

De kosten in IJsselmonde bedragen het komende jaar circa 80.000 gulden en worden in eerste instantie betaald door de provincie. De besparende effecten komen ten goede aan de provincie. Van der Vlist verwacht dat de kosten er zeker uit zullen komen. Ook bij de bedrijven en organisaties die de komende tijd worden benaderd, geldt het uitgangspunt dat de adviezen van het afvalpreventieteam, dat uit vijf mensen bestaat, geld opleveren.

Rommeltrommel

Tegelijk met de start van het nieuwe afvalpreventiebeleid werd gistermorgen de „rommeltrommel" gepresenteerd. De rommeltrommel is een op speelse wijze vormgegeven bouwplaat/afvaldoos, die zonder knippen of plakken in elkaar gezet kan worden. Kinderen wordt verzocht de trommel bij de hand te hebben wanneer ze hun speelterrein schoonmaken. Samen met het spel Afvalrace en een begeleidend verhaaltje gaat de trommel naar de Zuidhollandse basisscholen. Verder zal hij aan jeugdige recreanten worden verstrekt die het centrum, het zwembad of de jachthaven van IJsselmonde bezoeken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.