+ Meer informatie

Israël verwacht snel doorbraak in Libanon

Begin dankt Habib voor bemoeienis

2 minuten leestijd

JERUZALEM — Tegen alle verwachtingen in is het de Amerikaanse gezant, Philip Habib, klaarblijkelijk toch gelukt aanknopingspunten te vinden voor een beëindiging van het rakettenconflict tussen Israël en Syrië.

Premier Begin van Israël zei dinsdagavond na afloop van een gesprek van negentig minuten met de gezant zelf weliswaar niet meer dan dat hij nu van de „bevoegde instanties" (waarschijnlijk generale staf en kabinetsleden voor veiligheidskwesties) een beslissing moet hebben en Habib woensdagmiddag zou informeren. Maar zijn woordvoerder verklaarde, dat „het nu tijd is om beslissingen te nemen", zonder evenwel op de aard in te gaan. Van welingelichte zijde in Jeruzalem werd na het treffen, dat in een ontspannen sfeer verliep „ook vernomen, dat de kansen op een vreedzame oplossing aanzienlijk beter waren geworden.

Habib zwijgzaam
Israël had gedreigd om, als de missie van Habib zou mislukken, de nieuwe Syrische raketten in Libanon met militair geweld te zullen vernietigen. Habib sprak eerder op de dag nog in Damascus met de Syrische president Assad na het weekeinde in Saoedi-Arabië te zijn geweest. Habib zelf zei in Damascus zowel als in Jeruzalem niet meer dan dat „de diplomatieke pogingen om een vreedzame oplossing te vinden worden voortgezet".

Begin dankte Habib uitdrukkelijk voor zijn „weergaloze inspanningen" om een oplossing van de crisis te vinden. Uit kringen van de Israëlische regering werd vernomen, dat de volgende ontmoeting tussen Begin en Habib vanmiddag naar Begin zelf zei van beslissende betekenis zou zijn.

Syrië zei dinsdag in Syrisch luchtruim een onbemand Israëlisch verkenningsvliegtuig te hebben neergeschoten, dat in zee was gestort tien kilometer ten westen van de stad Latakia in het westen van Syrië aan de Middellandse Zee. Israël ontkende dit. Het zou voor het eerst in ongeveer twee jaar zijn dat Syrië een Israëlisch toestel in zijn luchtruim zou hebben neergeschoten. Vorige week schoot het zo een toestel neer boven de Bekaa-vallei, boven Libanees grondgebied dus.

Verklaring Begin
Israël zal Syrië niet aanvallen, tenzij het zelf eerst wordt aangevallen. Deze belofte deed premier Begin dinsdag na afloop van zijn gesprek met Habib en wel in een toespraak tot invalide oorlogsveteranen.

"Wij willen geen oorlog, wezen, rouw en invaliden, maar, als zij ons aanvallen, zullen wij opstaan en onze macht tonen", zo zei hij. „Wij willen geen oorlog beginnen en wij willen geen oorlog", aldus de Israëlische premier. Volgens een Israëlisch nieuwsbericht was er een akkoord in de maak om een einde te maken aan het rakettenconflict.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.