+ Meer informatie

EG op één Kjn met Moskou inzake Golf

Europese trojka twee uur bij Gorbatsjov

2 minuten leestijd

MOSKOU (ANP) — De Europese trojka —de ministers van buitenlandse zaken van Luxemburg, Nederland en Italië— heeft zaterdag in Moskou de situatie in de Golf en de ontwikkelingen in de Baltische republieken twee uur lang besproken met Sowjetpresident Michail Gorbatsjov. Na afloop verklaarde minister Van den Broek dat het standpunt van de Sowjet-Unie met betrekking tot de situatie in de Golf op hoofdpunten niet afwijkt van dat van de internationale anti-Irak-coaiitie.

De Sowjet-Unie en de EG-landen zijn het erover eens dat alles minder dan een volledige en onvoorwaardelijke terugtrekking van de Iraakse troepen uit Koeweit onaanvaardbaar is.

Gorbatsjov, aldus minister Van den Broek, heeft duidelijk gemaakt dat de besluiten van de Veiligheidsraad „onaantastbaar" zijn. De Sowjet-Unie is, dank zij haar jarenlange relatie met Irak, beter in staat te constateren of er beweging zit in het Iraakse standpunt. Daarom ziet de Sowjetregering met veel belangstelling het bezoek tegemoet dat de Iraakse minister van buitenlandse zaken, Tareq Aziz, aan Moskou brengt.

Terugtrekking

Het gesprek met Gorbatsjov dat pas vrijdag werd bevestigd, was voorzien na afloop van de besprekingen van de drie ministers en de vice-voorzitter van de Europese Commissie, Andriessen, met de nieuwe Sowjetminister van buitenlandse zaken, Bessmertnich. Maar nog geen kwartier nadat de besprekingen in het 19eeeuwse ontvangstpaleis van het Sowjetministerie van buitenlandse zaken waren begonnen, vertrok het gezelschap naar het Kremlin voor het onderhoud met Gorbatsjov. Aan dit gesprek, in het presidium van de Opperste Sowjet, namen slechts Gorbatsjov en Bessmertnich en de drie ministers plus Andriessen, twee tolken en twee secretarissen deel.

Volgens minister Van den Broek is er kort over de Golf en lang over de Baltische republieken gesproken. Bessmertnich sprak na afloop over „een overeenkomstige benadering" van het Golfprobleem. Irak dient zich, op grond van de resoluties van de Veiligheidsraad, uit Koeweit terug te trekken. De verklaring van de Iraakse Revolutionaire Raad „laat veel onzeker", aldus de Sowjetminister. Hij hoopte dat zijn Iraakse collega opheldering zal kunnen verschaffen.

„Positief

Volgens Bessmertnich moet Irak „duidelijk en ondubbelzinnig" te kennen geven dat de troepen zullen worden teruggetrokken en „dan kan over al het andere worden onderhandeld". Zijn benadering lijkt meer in lijn met die van het Italiaanse lid van de trojka. De Michaelis. De Michaelis verklaarde tegenover Italiaanse journalisten dat de verklaring die vrijdag in Bagdad is uitgegeven, „positief' is, omdat wordt verwezen naar de resolutie van de Veiligheidsraad over terugtrekking van de Iraakse troepen. De voorwaarden die Bagdad voor terugtrekking heeft gesteld zijn onaanvaardbaar, maar de verklaring op zichzelf kan een vertrekpunt zijn. In Den Haag legde Buitenlandse Zaken vrijdag slechts het accent op de noodzaak van onvoorwaardelijke en volledige terugtrekking.

In Moskou verklaarde minister Van den Broek dat ook Gorbatsjov „niet wil tomen" aan de besluiten van de Veiligheidsraad, en dat de Sowjet-Unie zich blijft inzetten voor een diplomatieke oplossing van het conflict.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.