+ Meer informatie

Somalisch verzet benoemt president

Strijd lijkt beëindigd na vlucht van president Barre

2 minuten leestijd

MOGADISJOE (Reuter) - Het Verenigd Somalisch Congres (USC) heeft vandaag Ali Mahdi Mohamed benoemt tot de nieuwe president van Somalië, enkele dagen nadat strijders van het USC de Somalische hoofdstad Mogadisjoe onder hun controle brachten. Dit heeft Radio-Mogadisjoe vandaag gemeld.

Somalië heeft een nieuwe leider nodig om het land te herenigen na de maanden van felle gevechten tegen de inmiddels gevluchte president Siad Barre, aldus een verklaring van het USC.

Drie belangrijke verzetsbewegingen in Somalië kwamen gisteren overeen een nieuwe regering te vormen nadat zondag de voormalige president Mohamed Siad Barre was verdreven. Vertegenwoordigers van het Verenigde Somalische Congres (USC), de Somalische Patriottische Beweging (SPM) en het kleine Somalische Democratische Bevrijdingsfront (SSDF) woonden in Rome een persconferentie bij. Zij verklaarden dat alle drie de partijen in de nieuwe regering vertegenwoordigd zullen zijn. De drie partijen maakten bekend dat het vliegveld en de haven van de hoofdstad Mogadisjoe na vier weken van harde gevechten weer zijn opengesteld.

De Somalische rebellen riepen gisteren functionarissen in de gezondheidszorg, de nutsbedrijven en de media via de radio op om hun werkzaamheden te hervatten. Naar verluidt zou in de Somalische hoofdstad Mogadisjoe weer hevig geweervuur zijn gehoord na een dag van rust die volgde op de vlucht van president Mohamed Siad Barre.

Het USC, dat de laatste weken in de straten van Mogadisjoe tegen het bewind van Barre heeft gevochten, deelde mee dat bij de gevechten meer dan 4000 mensen om het leven zijn gekomen. Een team van de hulporganisatie Artsen zonder Grenzen zou nog bezig zijn met het tellen van de doden en gewonden.

Gevaar van ziekten

De rebellen gaven vrijdag een verklaring uit waarin internationale organisaties werden opgeroepen humanitaire hulp te verlenen. „Duizenden lijken liggen in vergevorderde staat van ontbinding in de straten", aldus de verklaring. „Dit kan leiden tot cholera, tyfus en ander epidemische ziekten. Duizenden mensen zijn gestorven als gevolg van een gebrek aan medicijnen. Nog velen zullen sterven als ze niet op tijd de benodigde verzorging krijgen", zo vervolgden de rebellen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.