+ Meer informatie

Tempel (I)

5 minuten leestijd

"Soli Deo Gloria", staat boven het podium geschreven. Oftewel: Alleen aan God de eer. De tekst herinnert aan de tijd dat de hedendaagse muziektempel Paradiso in Amsterdam een kerk was. Wat tegenwoordig op het podium gebeurt, heeft echter weinig met de eredienst aan God te maken. Het optreden van de house-artiest Chris Korda aanstaande woensdagavond al helemaal niet. Dan zal bijvoorbeeld zelfmoord worden verheerlijkt.

De gast van woensdagavond noemt zich weliswaar voorganger, maar dan van de Church of Euthanasia, de euthanasiekerk. Korda maakt promotie voor zelfmoord, euthanasie, kannibalisme en sodomie. Zijn in de Amerikaanse stad Boston gevestigde kerkgenootschap heeft naar zijn zeggen 300 leden en enkele duizenden sympathisanten. Over de hele wereld verzorgt hij concerten. Op vragen van kamerlid mr. A. Rouvoet (ChristenUnie) heeft justitie toegezegd te zullen ingrijpen als Korda in Amsterdam over de schreef gaat.

Zijn optredens zijn zo shockerend dat bezoekers hem soms smeken de voorstelling te beëindigen. In juli zou hij een concert verzorgen tijdens het Lowlands-festival in Friesland, maar de organisatie bedankte op het laatste moment voor het genoegen nadat ze had ontdekt wie hij werkelijk was.

Tempel (II)

Bij de leiding van Paradiso moet er dan toch een bel gaan rinkelen, zou je zeggen. Maar woordvoerder Luuk is het met die suggestie niet eens. "Korda werd door Lowlands geschrapt, maar andere artiesten die net zo vreselijk waren, mochten gewoon optreden."

U vindt het dus ook vreselijk?

"Dat is mijn persoonlijke mening."

Maar hoe kunt u dan verdedigen dat hij in Paradiso mag komen?

"Hij vertegenwoordigt een bepaalde stijl in de popmuziek. Als mensen vinden dat Korda een morele grens overschrijdt, kunnen ze naar Paradiso komen om dat duidelijk te maken."

Maar trekt Paradiso zelf dan geen enkele grens? Kan dan echt alles?

"Onze grens wordt bepaald door de media. Als die vinden dat iets niet kan, zullen we ons daardoor laten leiden. De media vinden dat Korda moet kunnen. Wel zullen we meteen na zijn optreden de mogelijkheid bieden om met hem in discussie te gaan. Dat doen we normaal nooit, maar deze keer wilden we een uitzondering maken."

In 1951 werd wijlen ds. Chr. van Dam in Paradiso, dat toen nog dienstdeed als kerk, bevestigd als predikant van de gereformeerde gemeente van Amsterdam-Centrum. Het is maar goed dat hij het allemaal niet meer hoeft mee te maken.

Gleufhoeden (I)

Onderzoeksjournalist drs. J. A. Emerson Vermaat van de EO is een handlanger van die verderfelijke rechtse schurken die in de Verenigde Staten de touwtjes in handen hebben. Dat wil directeur A. Borsboom van het Transnationaal Instituut (TNI) in Amsterdam ons doen geloven. Borsboom zei een week geleden in deze krant in een artikel waarin TNI kritisch werd doorgelicht, dat Vermaat "vanuit Washington aangestuurd" werd.

Ter opfrissing: het Amsterdamse instituut is een links bolwerk waar Gretta Duisenberg haar politieke ideeën opdeed. Vermaat onthulde in de jaren tachtig in zijn boek "De informatievervuilers" welke kwalijke rol TNI speelde in de tijd van de Koude Oorlog.

Vermaat moet in eerste instantie erg lachen om de bewering van Borsboom. "Ik aangestuurd door Washington? Door Ronald Reagan? Zijn er foto's van mij in de War Room van het Witte Huis? Of werd ik aangestuurd door de CIA? Door gleufhoeden uit Washington die mij instructiebriefjes gaven? Wat een rel, zeg!"

Hij kan de TNI-directeur geruststellen. "Het waren Joodse kennissen in New York die mij op het spoor van het TNI en het daarmee gelieerde Institute for Policy Studies (IPS) brachten. Misschien gaat Borsboom nu roepen dat ik aangestuurd werd door de Amerikaanse Joodse lobby. Dat zij dan zo."

Waar Borsboom van zal opkijken, is dat een van de bronnen van Vermaat het Institute for Policy Studies zelf was. Dat instituut is nauw verbonden met TNI. Vermaat kreeg bij een bezoek de nodige publicaties mee. Verder had hij interviews met enkele deskundigen, die keurig in de voetnoten in zijn boek worden vermeld. "Informatie vergaren zoals ik voor mijn boek heb gedaan, is gewoon journalistiek werk. Wie zo'n zware beschuldiging uit als Annelies Borsboom, moet met harde bewijzen komen."

Gleufhoeden (II)

Vermaat kan mevrouw Borsboom nog wel wat verder uit de droom helpen. De onthulling in zijn boek dat een aantal onversneden communisten ("Trotskisten") banden had met TNI, was gebaseerd op een ontdekking die hij in 1986 deed in de leeszaal in het Amsterdamse Instituut voor Sociale Geschiedenis. "Zou ik daar ook al zijn aangestuurd?"

Om aan te geven dat hij zich niet in het links-rechtsschema van Borsboom laat duwen, wijst Vermaat op een reportage die hij maakte voor het programma 2Vandaag over de moord op TNI-directeur Letelier door de Chileense geheime dienst. "Zou dat item soms ook zijn ingegeven door de gleufhoeden uit Washington?" werpt Vermaat op.

Graag wil hij er nog een andere vraag aan verbinden. "Door wie wordt Borsboom zelf eigenlijk aangestuurd? Door extreem links wellicht? Ooit was ze actief in de stichting De Zwarte Gans. Die zamelde geld in voor "de gevangenen uit guerrilla en verzet in de BRD." Dat waren de dappere hongerstakers van de Rote Armee Fraktion (RAF) in de toenmalige bondsrepubliek Duitsland. Dan heb ik toch liever nog m'n Joodse vrienden in New York."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.