+ Meer informatie

Tv-debat GiscardMitterrand

2 minuten leestijd

PARUS — Na lang touwtrekken zijn president Valery Giscard d'Estaing en zijn socialistische tegenstander, Franc(ois Mitterrand, het maandag eens geworden over een ontmoeting voor televisie en radio. Dit debat dat dinsdagavond wordt gehouden, zal 110 minuten duren EN via de drie televisienetten en de radio worden uitgezonden.

Overeenkomstig de wens van Mitterrand zullen de twee kandidaten door twee journalisten, Michèle Cotta en Jean Boissonat, worden ondervraagd, terwijl er voorts een rechtstreeks debat zal zijn, waarbij ieder evenveel tijd aan het woord zal zijn, zoals Giscard had gevraagd. De twee genoemde journalisten, van de schrijvende pers, maken geen deel uit van de staf van de televisie. Hiermee is voldaan aan de wens van Mitterrand die twijfel had geuit over de objectiviteit van de televisie die een staatsmonopolie vormt. Hij had daarom gevraagd dat Giscard en hij elk twee journalisten zouden aanwijzen. Zondag had Giscard al op een grote verkiezingsbijeenkomst in de voormalige vleeshallen van de Porte de Pantin in Parijs verklaard: „Als mijn concurrent zich wil laten vergezellen door welke getuigen dan ook, zal ik daar geen bezwaar tegen maken. Het debat kan alleen maar eerlijk zijn, aangezien er 36 miljoen Fransen getuige van zullen zijn". Terwijl Mitterrand dinsdag „zijn" twee journalisten meeneemt, komt Giscard alleen.

Volgens de laatste opiniepeiling — in de laatste week voor de verkiezingen mogen geen resultaten van peilingen meer worden gepubliceerd — van vorige week vrijdag zou Mitterrand de beslissende r^nde op 10 mei winnen met 51,5 procent van de stemmen, tegen Giscard 48,5 procent.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.