+ Meer informatie

Openbaar onderzoek onlusten in Londen

Opnieuw geweld in zwarte arbeiderswijk

2 minuten leestijd

LONDEN — De Britse minister van Binnenlandse zaken, William Whitelaw, heeft maandag het parlement bekend gemaakt dat er een grootscheeps onderzoek ingesteld wordt naar de oorzaak van de rassenrellen van het afgelopen weekeuide in de Londense wijk Brixton.

Bij de onlusten in het weekeinde werden 204 mensen gewond: 149 politiemensen, 40 relschoppers, 12 brandweerlieden en drie ziekenbroeders. Meer dan 100 winkels en andere panden, waaronder een kerk, en enige cafés zijn geheel verwoest of zwaar beschadigd. Meer dan 100 auto's, voor het grootste deel politievoertuigen, zijn in brand gestoken.

Scotland Yard heeft maandag verklaard dat de rassenrellen in Brixton mogelijk het gevolg zijn geweest van acties door politieke, extremisten. „Wij hebben enkele onbevestigde berichten ontvangen die suggeren dat het georganiseerd was", aldus Scotland Yard.

De geweldsexplosie in de zwarte arbeiderswijk Brixton kwam voor de meeste Engelsen wel als een verrassing, maar was toch niet helemaal onverwacht. De laatste tijd hopen de berichten zich op over de toenemende spanningen tussen de etnische minderheden (rond de twee miljoen mensen) en de blanken in Engeland.

Minister Whitelaw deelde maandag het parlement mee dat het onderzoek zich zal richten op de maatschappelijke en economische toestanden onder de immigranten. Deze zouden de oorzaak zijn van de verslechterende verhoudingen tussen de rassen.

Het labourlid Tom Cox, die een wijk vertegenwoordigt in de buurt van Brixton, zie maandag dat zich bijna elke dag intimidaties en aanvallen op negers en Aziaten voordeden door „het tuig van het Nationale Front", een van s lands grootste ultrarechtse groeperingen.

Volgens sommige leiders ónder de zwarte bevolking van Brixton kan men de laatste ongeregeldheden eigenlijk zien ,,als een poging de aandacht' te vestigen op wat wij zien als de officiële verwaarlozing van de niet-blanken en de verloedering van die delen van de stad waar de meesten van ons wonen".

Opnieuw geweld

Maandagavond is er opnieuw geweld uitgebroken in Brixton. Groepen jongeren trachtten in te breken in particuliere gebouwen en winkels. Het is niet tot botsingen tussen jongeren en de politie gekomen. Groepen overwegend zwarte jongeren trokken door de straten en zouden een postkantoor en een wagen in brand hebben gestoken.

De ongeregeldheden ontstonden tijdens een televisie-interview van premier Margaret Thatcher, die het geweld veroordeelde als „volstrekt verkeerd".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.