+ Meer informatie

Finchcocks, een levend muziekmuseum in Engeland

3 minuten leestijd

Welke muziekliefhebber zou niet eens een informeel concert willen meemaken? Zomaar in een prachtig landhuis genieten van een menuet dat Mozart schreef toen hij vijf of zes jaar oud was, gespeeld op het soort instrument dat hij kende? Of van een stuk van J.S. Bach op een oud orgel waarbij nog door een vrijwilliger gepompt moet worden?

In het levend muziekmuseum Finchcocks stelt pianist Richard Burnett een unieke collectie zeer oude muziekinstrumenten tentoon. U kunt ze niet alleen zien maar ook horen. Op boeiende wijze vertelt hij in 't kort over de ontwikkeling van de piano, en hij illustreert zijn verhaal door op verschillende oude instrumenten te spelen. Tot de instrumenten behoren een clavecimbel, een harpsichord, een eerste piano en een aantal oude orgels. Bezoekers mogen natuurlijk vragen stellen. Op die uitnodiging stak een klein meisje de hand op: „Op welk niveau bent u, meneer?"

Recitals
Het landhuis Finchcocks ligt in Goudhurst (Kent). Het is gebouwd in Georgiaanse stijl en heelt fraaie muren van rode baksteen. Als de zware eiken deur openzwaait merkt u spoedig dat er geen gangen zijn, maar dat de ene kamer naar de andere leidt. De royale trap brengt u naar de eerste verdieping. Opmerkelijk zijn de geschilderde plafonds, evenals de wandversiering. De kunstwerken die u tegenkomt, zijn doorgaans vooral door de muziek geïnspireerd. Finchcocks is gebouwd in 1725 en in de loop der eeuwen enkele malen in andere handen overgegaan. In 1970 kwam het in bezit van de musicus Burnett.. Wanneer het huis z'n deuren geopend heeft, en dat is jaarlijks tussen Pasen en oktober, worden er regelmatig recitals gegeven. Er staan zo'n tachtig verschillende oude instrumenten, waarvan vele volledig gerestaureerd. Heeft u wel eens een orgel gezien dat er bij eerste indruk uitziet als een boekenkast? Of een verticale vleugel? Een andere piano is zo klein dat ze opgeklapt mee kon op reis naar het buitenland. Ook op de veerboot gaf Richard Burnett wel eens een concert!

Tuin
Om het landhuis ligt eerst een ommuurde tuin met kleurrijke planten, en daarna ziet u een bredere tuin met gras en bomen, en uitzicht over het landschap van Kent. Vijf hectare is te bewandelen! De tuin is een echte "pleasure garden", waar picknicks toegestaan zijn. Het idee van de pleasure garden stamt uit de zeventiende eeuw. Het waren heerlijke tuinen waar ouders en kinderen zich konden ontspannen, met veel bloemen en romantische hoekjes en de gelegenheid om te picknicken. In de achttiende eeuw bereikte het aantal bezoekers zijn hoogtepunt. Vauxhall en Ranelagh Gardens in Londen waren bekende pleasure gardens. Helaas zijn ze er niet meer, maar Finchcocks bezit een fascinerende collectie platen met de pleasure garden als thema. En de kostuums uit die tijd zijn niet vergeten.
In het restaurant van Finchcocks worden heerlijke teas met homemade cakes geserveerd. In de winkel geeft de muziek de toon aan. U vindt er heel wat cassettes en cd's met klassieke muziek. De servetjes en nog zoveel andere kleine snuisterijen zijn met muzieknoten bedrukt. Er zijn veel boeken te koop, evenals schrijfgerei, placemats, kruiden en toiletartikelen. Ook het boekje van Richard en Katrien Burnett over de geschiedenis van Finchcocks is er te krijgen.

Informatie
U kunt het museum bezoeken op 5 en 26 mei, op 25 augustus, en op elke woensdag en donderdag in augustus. Groepen (van tevoren bespreken!) zijn welkom op de meeste werkdagen van april tot eind oktober, soms zelfs in november of december. Voor inlichtingen en reserveringen: Finchcocks, Goudhurst, Kent, TN17 1HH, Groot-Brittannië. Tel.: 00 44 1580 211702; fax: 00 44 1580 211007. (Lopen op schoenen met naaldhakken in Finchcocks wordt niet op prijs gesteld.)

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.