+ Meer informatie

Bush verwelkomt Havel op Witte Huis |

Tsjechoslowaak acht NAVO onmisbaar

2 minuten leestijd

WASHINGTON - De Tsjechoslowaakse president, Vaclav Havel, die maandagavond in de Verenigde Staten aankwam na een bezoek aan IJsland en Canada, heeft gisteren van zijn Amerikaanse ambtgenoot George Bush een warm welkom op het Witte Huis gekregen.

Bush liet doorschemeren dat Tsjechoslowakije in aanmerking komt voor het verkrijgen van de status van „meest-begunstigde handelsnatie". Bush noemde Havel „een van de helden van de revolutie van '89" en prees de politieke hervormingen in Tsjechoslowakije. Hij verzekerde Havel dat de Verenigde Staten hun aandeel zullen leveren „aan de wedergeboorte van uw natie".

De Amerikaanse president herinnerde er evenwel tegelijkertijd aan dat de NAVO ook in de to'ekomst een belangrijke rol zal spelen met betrekking tot „de veiligheid en stabiliteit in Europa". In Tsjechoslowakije hebben enkele leidende politici daarentegen geopperd om zowel de NAVO als het Warschaupact, waarvan Tsjechoslowakije lid is, te ontbinden.

Investeringen VS

Havel gaf gisteren echter te kennen dat wat hem betreft de aanwezigheid van NAVO-troepen in Europa in ieder geval noodzakelijk is tot het moment dat de Europese landen voor hun eigen veiligheid kunnen zorgdragen. Volgens een Amerikaanse functionaris verklaarde Havel tegen Bush dat „totdat een nieuwe veiligheidsstructuur ontstaat (...) de aanwezigheid van de NAVO en de VS een vereiste is".

Havel zei bij zijn aankomst dat hij in de VS wilde praten over Amerikaanse investeringen in zijn land en niet over hulp, omdat de economische situatie in Tsjechoslowakije niet zo slecht is als in de meeste Oosteuropese landen.

Bush bediende hem wat dit betreft prompt en kondigde aan dat de zogeheten "Jackson-Vanick"-handelsbeperkingen ten opzichte van Tsjechoslowakije worden opgeschort. Ondertussen zal tussen beide landen worden onderhandeld over de bilaterale economische betrekkingen. Praag kreeg de verzekering dat het in de nabije toekomst kan rekenen op de zogeheten voorkeurstatus-v'éili''rae!£!sï-begunstigde handelsnatiftü^ nauai

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.