+ Meer informatie

kernwapens maker

Zweeds rapport uit vermoedens

2 minuten leestijd

NEW YORK — Zuld-Afrika moet als een nucleaire macht worden beschouwd die in staat is kernwapens te maken, als dat al niet gebeurd is, zo luidt de conclusie van een rapport dat maandag bij de Verenigde Naties openbaar is gemaakt. Het rapport is opgesteld door Frank Barnaby, directeur van het Internationale Instituut voor Vredesonderzoek in Stockholm.

„Zuid-Afrika moet, voor alle politieke belangen en doeleinden, worden beschouwd als een macht met nucleaire wapens. Zelfs als Zuid-Afrika deze wapens niet heeft gemaakt, kan dit bijzonder snel gebeuren zodra men hier toe beslist", aldus het rapport. „Als ZuidAfrika kernwapens heeft gemaakt", zo schrijft Barnaby, „is het aannemelijk dat verrijkt uranium is gebruikt als splijtmateriaal. Het is ook mogelijk dat Zuid-Afrika in het geheim een reactor heeft gebouwd die plutonium produceert".

Bamabay schrijft verder dat ZuidAfrika ongeveer 3.000. kubieke meter uranium per jaar produceert, dat is ongeveer 10 procent van de wereldproduktie. Volgens Barnaby beschikt ai Zuid-Afrika over voldoende kennis on kernwapens van de eerste generatie ti ontwerpen en in produktie te nemen De Zuidafrikanen zijn verder vol vertrouwen over de betrouwbaarheid vat deze wapens, zodat proefnemingen nie nodig zijn, aldus Barnaby.

Mogelijkhederi

Ook'voor kernwapens van de tweedi generatie, waaronder de thermonu cleaire wapens, beschikt Zuid-Afrik; over voldoende kennis, aldus Barnaby Maar voor deze zal.er waarschijnlijl vanuit de wetenschappelijk-militairi hoek druk worden uitgeoefend on proeven te nemen, zodat men overtuigt is van de werkzaamheid van de wapens.

Barnaby waarschuwde echter da door mogelijke levering van nucleaii materiaal en de training van nucleain specialisten door het buitenland, ZuidAfrika wel in staat zal zijn om nog meei geavanceerde kernwapens te ontwik

iïelen.

Het rapport van Barnaby zal wordet voorgelegd aan de internationale conferentie over Sancties tegen de Apartheid, die van 20 tot 27 mei in Pariji wordt gehouden. Deze conferentie wordt georganiseerd door het speciali V.N.-comité tegen Apartheid samer met de Organisatie van Afrikaans! Eenheid.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.