+ Meer informatie

Ierse politici willen Thatcher spreken

Einde Bobby Sands lijkt nabij

3 minuten leestijd

BELFAST — De drie Ierse politici die het IRA-lid Bobby Sands in de gevangenis bezocliten willen voordat hij sterft een gesprek met premier Thatcher over de toestand van de 27-jarige hongerstaker. Een woordvoerder in Downing Street in Londen zei maandag dat mevr. Thatcher het verzoek in overweging zal nemeh, maar dat zij pas zaterdag van haar buitenlandse reis zal terugkeren. Volgens de familie van Sands kan hij dan al zijn overleden.

Sands begon zijn hongerstaking bijna zestig dagen geleden om verlening kfan de status van politieke gevangenen voor IRA-gevangenen a£ te dwingen.

De drie Ierse parlementariërs hebben maandag een bezoek gebracht aan de Noordierse hongerstaker in zijn gevangenis in Belfast. Sands lijkt vastbesloten zijn hongerstaking voort te zetten en zo nodig te sterven in zijn poging een speciale status te verkrijgen voor leden van het Ierse Bepublikeinse Leger in gevangenissen, aldus de politici na het bezoek.

Sands, die een straf uitzit van 14 jaar wegens verboden wapenbezit, weigert al 51 dagen voedsel. Eerder deze maand werd hij gekozen als lid van het Britse parlement. John o' Connell, een arts en een van de drie Ierse parlementariërs die Sands bezochten, zei tijdens een persconferentie in Dublin dat hij gelooft dat Sands nog „zes of zeven dagen te leven heeft".

O' Cónnel en zijn metgezellen kondigden aan dat zij een spoedbijeenkomst zullen vragen met de Britse premier Thatcher om hervormingen in de Noordierse gevangenissen te verkrijgen. De drie politici, die ook lid zijn van het Europese Parlement, zeiden de Europese commissie voor de rechten van de mens te zullen vragen in te grijpen.

O' Connell verklaarde getracht te hebben Sands te overtuigen zijn hongerstaking op te geven. De twee andere parlementariërs zeiden dit niet eens geprobeerd te hebben. Volgens Blaney „gaf hij uiting aan zijn vastbeslotenheid dat hij liever zou sterven dan teruggaan naar de behandeling die hij de afgelopen vier jaar in de gevangenis heeft gekregen".

Rellen Londonderry

In Noord-Ierland zijn maandagochtend in alle vroegte opnieuw rellen uitgebroken. In Londonderry kwam het tot gewelddadigheden kort nadat daar twee jongelui door een landrover van het Engelse leger waren doodgereden. Aanvankelijk bleef het vlak na het incident vreemd stil in de stad, maar maandagochtend kort na middernacht werd de rust plotseling verstoord.

Er werd met benzinebommen naar de politie gegooid en er werd brand gesticht in een gebouw in Londonderry, de tweede stad van Noord-Ierland. Een particuliere auto werd gekaapt en in brand gestoken.

Eerder had het Engelse leger al aangekondigd een volledig onderzoek te zullen instellen naar de dood van de twee jongelui, jongens van 18 en 19 jaar. Het ongeluk deed zich zondagavond laat voor. Het was toen al voor de vijfde achtereenvolgende avond zeer onrustig in Londonderry dat op 160 kilometer van de Noordierse hoofdstad Belfast ligt.

De geweldadigheden van zondag begonnen na een paasoptocht naar de stedelijke begraafplaats ter herinnering aan de Republikeinen die bij de paasopstand van 1916 zijn omgekomen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.