+ Meer informatie

Verbruik van aardewerk in 1990 gestegen

2 minuten leestijd

DE STEEG (ANP) Het totale verbruik van aardewerk In Nederland is vorig jaar gestegen, met percentages variërend van ruim 2 procent voor tegels tot bijna 13 procent voor sieraardewerk.

Deze stijging is echter vooral ten goede gekomen van de import, daar (behalve bij vuurvaste produkten) de verandering in de eigen binnenlandse verkopen kleiner was dan die van de invoer. Het marktaandeel van de Nederlandse industrie is dus weer enigszins afgenomen.

Dit concludeert de Algemene Vereniging voor de Nederlandse Aardewerk Industrie (AVA) in haar jaarverslag over 1990. De invoer nam met 11 procent toe van ƒ 714 miljoen naar ƒ 792 miljoen. Alweer het grootst was de stijging bij sieraardewerk en opnieuw was daar de stijging in volume groter, wat betekende dat de gemiddelde prijs met 4,8 procent zakte.

Bij de mutatiepercentages voor sieraardewerk, tegels en vuurvast wordt opgemerkt dat zich hier in het ledenbestand van de AVA wijzigingen hebben voorgedaan die een deel van de daling verklaren. Vooral bij sieraardewerk geldt dit. Zonder deze vertekening zou bij voorbeeld de daling in de totale afzet 2,8 procent bedragen in plaats van 18,8 procent.

De totale afzet in guldens van de AVA-leden was vorig jaar met ƒ 468 miljoen nagenoeg ongewijzigd. De Nederlandse export bedroeg ƒ 507 miljoen, 8 procent meer dan in 1989. Het bestuur van de AVA vindt 1990 over het algemeen gezien een bevredigend jaar. De indicaties voor 1991 zijn minder gunstig.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.