+ Meer informatie

Sharon: Palestijnse staat komt er

2 minuten leestijd

JERUZALEM (AP) - De Israëlische premier, Ariel Sharon, heeft gisteren gezegd dat Israël zal meewerken aan de vorming van een onafhankelijke Palestijnse staat zodra er een einde is gekomen aan het geweld in het Midden-Oosten. Ook zei Sharon een tegenstander te zijn van het verbannen van de Palestijnse leider Yasser Arafat.

Enkele haviken in Sharons Likud-partij, onder wie oud-premier en kandidaat-partijleider Benjamin Netanyahu, de huidige minister van Buitenlandse Zaken, hebben voorgesteld Arafat de Palestijnse gebieden uit te zetten. De premier ontkende in het interview op de Israëlische televisie overigens dat hij de VS heeft toegezegd Arafat niet uit te zullen zetten. "Wel heb ik aangegeven dat Israël Arafat geen lichamelijk letsel toe zal brengen", aldus Sharon.

Sharon zei een voorstander te zijn van een politiek akkoord met de Palestijnen, maar gaf aan pas weer aan de onderhandelingstafel plaats te willen nemen als het geweld van Palestijnse zijde ophoudt.

De premier gaf aan dat hij na de verkiezingen van 28 januari graag een nieuwe coalitie met de Arbeiderspartij zou willen vormen. Overigens moet Sharon eerst nog later deze maand Netanyahu verslaan bij de verkiezingen voor het partijleiderschap van Likud.

Het Israëlische leger is de afgelopen nacht met ongeveer dertig tanks het Palestijnse Gaza-stad binnengevallen. Bij de actie, volgens Palestijnse functionarissen de grootste van het leger in Gaza-stad sinds het begin van de tweede intifada, werden ook helikopters ingezet en is volgens ooggetuigen flink geschoten.

Het leger trok enkele buurten in het centrum van de stad in die bekendstaan als "Hamas-wijken", de extremistische Palestijnse terreurorganisatie die verantwoordelijk is voor een groot aantal aanslagen in Israël.

Het leger heeft nog geen verklaring afgelegd over de inval. Israëlische politie- en reddingsdiensten hebben gisteren in Tel Aviv een oefening gehouden, waarbij een aanval met chemische wapens op de stad werd gesimuleerd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.