+ Meer informatie

Spaargeld en belasting

2 minuten leestijd

Ik heb ongeveer 60.000 op mijn bankrekening staan. Er wordt gezegd dat je zelf de belastingdienst moet inlichten over je spaartegoeden, want als de belastingdienst er later achter komt bv. bij de aankoop van een huis, dan moet je belasting plus een boete betalen. Anderen zeggen: geen slapende honden wakker maken. Naast mijn salaris heb ik geen auto van de zaak, dit schijnt ook met belastingen te maken te hebben. Moet ik zelf iets ondernemen of komt er op den duur vanzelf een aangifte? Maakt het verschil bij welke instelling je spaart wat het krijgen van rente betreft?

Antwoord — Helaas moet u, indien nodig, zelf ,,slapende honden,, wakker maken. De belastingplichtige is nl. verplicht om zelf aangifte te doen van belastbare feiten. Een belastbaar feit voor de inkomstenbelasting doet zich in uw geval voor indien u in het jaar 1980 een renteopbrengst hebt genoten van ƒ 1100,- of meer, of indien het inkomen uit arbeid meer bedraagt dan ƒ 47.200,Irt dat geval moet u aan de inspecteur van de directe belastingen een aangifte inkomstenbelasting vragen. Bij het dichtsbijzijnde belastingkantoor kunt u informeren onder welke inspectie u valt. Voor de vermogensbelasting bent u verplicht aangifte te doen indien het vermogen meer bedraagt dan ƒ 45.000,voor de ongehuwde jonger dan 35 jaar, en ƒ 74.000,- voor degene die ouder is dan 35 jaar of gehuwd is geweest. Aangaande de 2e vraag kan worden gezegd dat de rentevoorwaarden bij de meeste bankinstellingen niet veel van elkaar verschillen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.