+ Meer informatie

Brokx: tel rente op bij hypotheek

Voor huiseigenaren met betalingsproblemen

2 minuten leestijd

DEN HAAG — Mensen die in financiële nood zijn gekomen, doordat hun hypotlieek aan de verhoogde rentestand is aangepast, kunnen voorlopig het best worden geholpen door een deel van de verhoogde rente bij de schuld te schrijven. Eventueel kan ook het bedrag van de jaarlijkse aflossing bij het schuldbedrag üvorden bijgeschreven. De noodzaak hiertoe moet dan per jaar worden bezien.

Deze voorlopige oplossingen draagt staatssecretaris Brokx (Volkshuisvesting) aeui in een begeleidende brief bij een rapport over de problemen bij aflossing van hypotheeklasten, dat donderdag aan de Tweede kamer is aangeboden.

Het onderzoek onder een representatief aantal banken en financieringsmaatschappijen - waartoe Brokx opdracht gaf op verzoek van het Tweedekamerlid Nypels (D'66) - wees uit, dat sinds 1977 het aantal wanbetalers onder hypotheekhouders relatief sterk is gestegen. In dat jaar betaalde 0,45 procent van de mensen die bij de ondervraagde instellingen geld hadden geleend niet op tijd, vorig jaar was dit percentage opgelopen tot 1,65. Het betrof ongeveer 30.000 hypotheken.

Volgens de geldinstellingen is niet de hoge rentestand de voornaamste oorzaak van het wanbetalen, maar komen de meeste mensen in de problemen door bijvoorbeeld echtscheiding, werkloosheid of het achterblijven van verwachte inkomensstijging.

Brokx is gebleken, dat de meeste hypotheekbanken de oplossing van het probleem ook zoeken in de vorm van betalingsregelingen. Ze willen dan wel een overheidsgarantie op de jaarlijkse toeneming van de schuld. Brokx zal hierover overleggen met zijn collega Van der Stee (Financiën) en de Raad voor onroerende zaken.

Voor de hypotheekbanken is een betalingsregeling (omzetten van de schuld in een andere hypotheekvorm, verlengen van de looptijd, het overgaan op maandelijkse betaling) gezien de slechte markt voor koophuizen op dit moment voordeliger dan verkoop bij executie (gedwongen verkoop).

De banken en financieringsmaatschappijen vinden, dat de overheid slechts een beperkte rol kan spelen bij het oplossen van de problemen van de huiseigenaren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.