+ Meer informatie

„Bouterse moet Justitie inlichten over delicten"

Derby hekelt optreden legerleider

1 minuut leestijd

PARAMARIBO (ANP) - De Surinaamse legerleider, Desi Bouterse, heeft de plicht zijn justitiële superieuren te informeren over strafbare feiten die Fred Derby zou hebben gepleegd. Derby, vooraanstaand politicus en vakbondsleider, wijst Bouterse hierop in een gisteren geschreven brief. Derby reageert hiermee op door Bouterse gedane beschuldigingen als zou hij betrokken zijn bij de illegale handel in verdovende middelen.

Volgens Derby moet Bouterse op basis van het wetboek van strafvordering strafbare feiten kenbaar maken aan de bevoegde autoriteiten. Die plicht drukt des te zwaarder op de bevelhebber, zegt Derby, omdat hij, als bevelhebber, ook hulpofficier van Justitie is in geval van arrest van miUtaire verdachten.

„Als vooraanstaand lid van het justitieel apparaat rust op u ten minste de plicht uw superieuren te informeren over u kennelijk bekende feiten, zodat opsporing en mogelijke vervolging kan plaatshebben", aldus de brief van Derby.

De vakbondsleider-politicus hekelt het optreden van Bouterse, die vorige week vrijdag de manschappen in de kazerne toesprak. Derby zegt dat de ongefundeerde uitlatingen schadelijk kunnen zijn voor onschuldige individuen en de samenleving als geheel.

Bouterse beschuldigde Derby ervan contacten in Suriname te leggen voor het witwassen van drugsgelden. Deze zouden afkomstig zijn van twee zoons van Derby die in Nederland wonen. De bevelhebber daagde Derby uit dit „harde feit" te ontkennen en zei de „beerput van de drugsproblematiek" te zullen opendoen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.