+ Meer informatie

H. Marsman voert toptien poëzie aan

2 minuten leestijd

ROTTERDAM - "Herinnering aan Holland" van Hendrik Marsman is gisteravond gekozen als beste Nederlandse gedicht van de 20e eeuw. Dat is bekendgemaakt in het NPS-televisieprogramma "De avond van de Nederlandse poëzie".

Ongeveer 3000 poëzieliefhebbers brachten hun stem uit tijdens de door de Stichting Poetry International, NRC Handelsblad en NPS georganiseerde verkiezing. Op grond daarvan is de toptien van Nederlandse gedichten samengesteld.

Na "Herinnering aan Holland" volgt "De moeder de vrouw" van Martinus Nijhoff ("Ik ging naar Bommel om de brug te zien"), opnieuw een gedicht waarin het Nederlandse polderlandschap centraal staat. In de toptien staan verder veel gedichten over de dood, het verglijden van de tijd en de verhouding tussen man en vrouw. Opvallend is dat vooral dichters uit het verleden een plaats hebben gekregen. Slechts twee van de auteurs uit de toptien leven nog.

Behalve de toptien van Nederlandse gedichten werd gisteren ook bekend wie de komende vijf jaar de titel Dichter des vaderlands mag voeren. Nadat Rutger Kopland zich uit de verkiezingsstrijd had teruggetrokken, ging de titel naar de dichter, bloemlezer, romanschrijver en essayist Gerrit Komrij.

Zie ook pag. 3: "Komrij Dichter des Vaderlands".

KADER

"HERINNERING AAN HOLLAND"

Denkend aan Holland

zie ik breede rivieren

traag door oneindig

laagland gaan,

rijen ondenkhaar

ijle populieren

als hooge pluimen

aan den einder staan;

en in de geweldige

ruimte verzonken

de boerderijen

verspreid door het land,

boomgroepen, dorpen,

geknotte torens,

kerken en olmen

in een grootsch verband.

de lucht hangt er laag

en de zon wordt er langzaam

in grijze veelkleurige

dampen gesmoord,

en in alle gewesten

wordt de stem van het water

met zijn eeuwige rampen

gevreesd en gehoord.

---

Hendrik Marsman

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.