+ Meer informatie

Katwijk besluit Het Tranendal te slopen

Nieuwbouw vervangt 126 woningen

2 minuten leestijd

KATWIJK — De bewoners van de huurwoningen in de Katwijkse wijk Het Tranendal hebben te horen gekregen dat hun huizen zullen worden gesloopt en dat op deze plaats nieuwe huizen gebouwd worden. De bewoners van Het Tranendal, een wijk van 126 naoorlogse huurwoningen nabij de Provinciale weg, hebben zich uiteindelijk bij het besluit neergelegd, zij het onder bepaalde voorwaarden.

Na jarenlang heen en weer gepraat over het wel of niet slopen, renoveren of nieuw bouwen, is het besluit gevallen. De eigenaar van de 126 in bouwkundig slechte staat verkerende huurwoningen, de Katwijkse Bouwvereniging (KBV), zal deze woningen afbreken en voor nieuwe zorgen.

De KBV wilde al enige jaren terug overgaan tot het slopen van de woningen, maar onder druk van de bewoners werd tot renovatie besloten. Men wilde deze gezellig opgezette wijk voor niets ter wereld verlaten of veranderd zien. Later werd besloten om een gedeelte —de beste woningen— te renoveren en de rest af te breken. In eerste instantie zou renoveren op zo'n 84.000 gulden per woning komen, later bleek dit —volgens berekeningen van een extern ingeschakeld bureau— circa 135.000 gulden te moeten gaan kosten. Dat deed de KBV beslissen om alles af te breken en voor vervangende nieuwbouw te zorgen. Na veel gepraat en na inschakeling van de Nederlandse Woonbond, heeft de bewonersvereniging er zich bij neergelegd.

Eisen bewoners

Een van de eisen van de bewoners is dat de huren niet hoger dan 450 gulden per maand mogen zijn. Verder wil men inspraak in de opzet van het nieuwe plan en wil men naar dezelfde plaats terugkeren. Ook moeten alle aansluitkosten en verhuiskosten van gas, water, elektriciteit, enz. worden vergoed en wil men een vergoeding van 5000 gulden als bijdrage in de herinrichtingskosten.

Of deze eisen worden ingewilligd door de KBV is nog niet bekend. Binnenkort gaat het bestuur van de bewonersvereniging om de tafel zitten met de KB V-directie.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.