+ Meer informatie

Metaal-werkgevers: maak einde aan bureaucratie

2 minuten leestijd

ROTTERDAM — De Contactgroep van werkgevers in de metaalindustrie (CWM) vindt dat er een eind moet komen aan de langzamerhand verstikkende overheidsbureaucratie die de ondernemingen sterk in hun functioneren belemmert.

De CWM heeft in een open brief aan de politieke partijen die meedoen aan de Tweede-Kamerverkiezingen gevraagd wat zij daaraan denken te gaan doen. De contactgroep verenigt 650 kleinere en middelgrote metaalverwerkende ondernemingen.

De bureaucratie schrijdt steeds verder voort, aldus drs. jP. Groeneveld, algemeen secretaris van de CWM. Inmiddels is er een verstikkend complex van procedures en een onoverzienbaar aantal vergunningen nodig, wil een bedrijf uitbreiden. Voorts discrimineert de overheid bedrijven die willen uitbreiden ten gunste van nieuwe vestigingen.

Volgens drs. Groeneveld zijn het vooral de kleinere ondernemingen die de dupe worden van de bureaucratie. Onder deze bedrijven is de apathie groot geworden als het gaat om het gebruikmaken van premieen subsidieregelingen. Vanwege • de schier eindeloze procedures begint men er vaak al niet meer aan, ook omdat men daarvoor de mankracht mist. De CWM-secretaris noemt het voorbeeld van een bedrijf dat plannen had een nieuw produkt te ontwikkelen, maar pas vijf jaar na de aanvraag daarvoor een ontwikkelingskrediet kreeg.

De CWM vraagt ook aan de politieke partijen wat zij gaan doen aan de onrechtvaardig zware fiscale lasten voor het bedrijfsleven, onder meer als gevolg van de dubbele belastingheffing door de opeenstapeling van vennootschaps- en inkomstenbelasting. Ook ligt er een te zware druk op het aandelenbezit van ondernemingen door de vermogens- en de successiebelasting.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.