+ Meer informatie

Acht jaar geëist voor doodslag op Duitser

Aanleiding misdrijf ruzie over 25 gulden

2 minuten leestijd

ROTTERDAM (ANP) - Officier van Justitie mr. J. Wittop Koning heeft gisteren voor de rechtbank in Rotterdam een gevangenisstraf van acht jaar geëist tegen de 23-jarige T. V. uit Vlaardingen. De man heeft bekend dat hij op 31 januari de 35-jarige Duitser A. Jordanow met een ijzeren staaf heeft doodgeslagen.

Om de sporen van het misdrijf uit te wissen, draaide V. de gaskranen in zijn kraakwoning open. De waakvlam van de geiser zorgde ervoor dat er een ontploffing «ontstond en dat het pand uitbrandde.

Aanleiding voor het misdrijf bleek een volgens de verdachte onbenullige ruzie over 25 gulden die Jordanow van hem wilde terughebben. „Ik bood hem al drie weken een dak boven het hoofd. Ik vond dat daar wat tegenover kon staan", aldus V. Nadat de twee mannen wat hadden gegeten en de nodige glazen wijn hadden gedronken, laaide de ruzie weer op. Daarbij pakte V. de ijzeren staaf en sloeg hij Jordanow enkele keren op het hoofd.

Na de brand werd het verkoolde lijk gevonden. De Vlaardingse politie dacht aanvankelijk dat V. zelf bij de brand was omgekomen. V. werd bij toeval enkele weken later aangehouden.

„Kilte"

De officier verweet V. dat hij nauwelijks enig gevoel toont over zijn daad. „Er straalt een zekere kilte van hem af'. De verdachte wordt door de psychiaters volkomen toerekeningsvatbaar geacht. Bij het formuleren van de strafmaat hield de officier rekening met het feit dat er kans is op herhaling. V. heeft als hij alcohol en drugs heeft gebruikt, vaker last van woede-aanvallen. „Hij is een gevaarlijk mens, waartegen de maatschappij beschermd moet worden", aldus de officier.

V.'s raadsman, mr. N. Steenis, vroeg zich af of het mogelijk is dat de aan drugs verslaafde Jordanow is overleden aan de zeer hoge hoeveelheid methadon in zijn bloed. De advocaat voerde verder aan dat zijn cliënt niet de opzet had het slachtoffer te doden. Hij wilde dat Jordanow zijn mond hield. Mr. Steenis vroeg de rechtbank bij het opleggen van een straf rekening te willen houden met de persoonlijke omstandigheden van zijn cliënt, in wiens leven vrijwel alles is misgelopen. Uitspraak 15 mei.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.