+ Meer informatie

Bagdad verschuilt zich achter rook

Dikke zwarte wolken moeten geallieerde bommenwerpers miskiden

3 minuten leestijd

BAGDAD - Als het ochtend wordt in Bagdad schuimen mannen met handschoenen en zware laarzen aan de straten af op zoek naar afgedankte autobanden, die in brand worden gestoken. Andere inwoners gaan op zoek naar vodden en stukken plastic — alles wat maar branden wil.

Het is een wonderlijk schouwspel, maar het doel is simpel. Namelijk het leggen van een dicht, zwart rookgordijn, dat de stad misschien kan behoeden voor geallieerde luchtaanvallen. De campagne wordt georganiseerd door leden van het Volksleger, de militie van president Saddam Hoessein, die getraind is in civiele verdediging maar ook in man-tegen-man-gevechten.

Huisvrouwen leggen papier en ander brandbaar materiaal apart voordat ze het dagelijkse afval wegdoen. Zonder aandacht te schenken aan de luchtsirenes zamelen tieners oude schoenen, stukken rubber en plastic in. Op iedere straathoek in Bagdad zoeken mensen naar afgedankte autobanden. Ze worden zelfs verwijderd van gestrande of kapotte voertuigen, en die zijn er door het gebrek aan onderdelen volop.

De ingezamelde banden worden onder de bruggen over de Tigris en op andere strategische plaatsen in de stad in de fik gestoken. De rook die ze verspreiden is soms zo dik dat ze de zon verduistert. Behalve dat de rookkolommen de geallieerde piloten het zicht ontnemen, moeten ze ook de indruk wekken dat delen van Bagdad in brand staan.

Bruggen

De bandentactiek is een van de vele methoden waarmee de Irakezen al improviserend het hoofd proberen te bieden aan de militaire overmacht van de geallieerden. „Wij zijn misschien geen Rambo's en we hebten ook geen Star-Wars-mogelijkheden, maar we weten wel hoe we ons moeten verdedigen", zegt een lid van het Volksleger.

Om de ijzeren relingen van de bruggen over de Tigris zijn juten zakken gewikkeld, waaraan boomtakken en groene bladeren zijn bevestigd. Een poging om de bruggen te camoufleren. Van de twaalf bruggen, waarvan er zes in het centrale deel van de stad liggen, zijn er tot nog toe vier vernield.

„Wij weten dat de juten zakken en de boomtakken de bruggen misschien niet kunnen sparen, maar wij proberen tenminste onze stad te redden met alles wat we hebben", zegt een functionaris van de burgerverdediging. Sommige autobezitters hebben hun eigen camouflagemethode bedacht en hebben hun auto's met modder ingesmeerd.

Na vier weken van intensieve bombardementen klinken er in Bagdad geen grappen meer over het Amerikaanse leger of de dreiging van verwoesting. Maar van paniek is niets te bespeuren. De bevolking slaat geen acht op het luchtalarm en gaat zelfs tijdens luchtaanvallen gewoon haar gang. De meeste inwoners geloven dat het van het lot afhangt of zij zullen leven of sterven, niet van het opzoeken van de schuilkelders.

Woede

Alleen in Bagdad zijn ten minste 200 doelen tijdens het luchtoffensief getroffen. In de eerste twee weken werden militaire doelen en communicatiecentra geraakt, de laatste tijd zijn ook overheids- en particuliere gebouwen verwoest. Een van de grootste doelen die werden getroffen was een congrescentrum vlak bij het Al-Rasheed-hotel.

Onder de bevolking heerst grote woede tegen de Verenigde Staten, maar ook een groeiend gevoelen dat Saddam Koeweit niet had moeten binnenvallen.

„Wij keerden langzaam terug naar het normale leven na onze oorlog tegen Iran; het was niet nodig om Koeweit binnen te vallen", zei een personeelslid van het Al-Rasheed-hotel, dat niet bij naam genoemd wilde worden. „Wij hoeven die olie niet. Wij moeten leven". AP-correspondent Dilip Ganguly keerde gisteren van een achtdaags verblijf in Bagdad terug in Jordanië en schreef het bovenstaande bericht, dat niet gecontroleerd is door de Iraakse censuur.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.