+ Meer informatie

Sluiers en hoeden komen weer terug

Gekleurde bruidskleding nog volop te krijgen

5 minuten leestijd

Voor de aanstaande bruid is het kopen van de bruidsjurk wel één van de mooiste gebeurtenissen voor haar aanstaande huwelijk. Niet zelden gebeurt het dan ook dat zij eerst de bruidsjurk aanschaft, alvorens andere voorbereidingen te treffen.

De huwelijksdag wordt wel de mooiste uit het leven genoemd. Geen wonder ook dat de bruid er op die dag ,stralend' uit wil zien. De belangrijkste eis die men stelt aan een bruidsjurk is dat die nog mooier moet zijn dan die van vriendin of nicht.

De heer P. van Manen van bruidshuis 't Koetsje in Wageningen kan hiervan meepraten. Dagelijks wordt hij geconteerd met al dan niet zenuwachtige, maar beslist blije aanstaande bruiden. De bruidsshow die dit jaar weer door 't Koetsje werd georganiseerd stond in het teken van het tienjarig bestaan. Vandaar dat er een extra feestelijk tintje aan was gegeven.

Samen met de medewerksters in winkel en atelier probeert de heer Van Manen voor elke bruid een andere bruidsjurk te tonen. Behalve talrijke modellen uit het buitenland en eigen land, laat de heer Van Manen verschillende geheel eigen creaties zien. Van Manen: „Veel stoffen, komen uit het buitenland, vooral uit Italië. Maar ook in Nederland hebben we goede fabrikanten zitten. We hoeven echt niet meer naar het buitenland voor iets moois".

Sneeuwstof

Een vrij nieuwe stof die een prachtig effect geeft, is sneeuwstof, ook wel wilde linnen genoemd. Een groot voordeel van deze stof is dat zij nauwelijks kreukt en vooral geschikt is voor de bruid die graag een eenvoudige jurk draagt.

Niet zozeer de romantische bruid als wel de sportieve, praktische bruid zal haar keuze laten vallen op dit materiaal. Het is in verschillende modellen te vervaardigen, zo kan het ook uitstekend in plissé gedragen worden. De stoffen zijn van wezenlijk belang voor het model van de bruidsjurk. Een. stof die snel kreukt zal dan ook niet erg in de smaak vallen bij de bruidjes. Geen wonder dan ook dat de sneeuwstof erg aanslaat.

Drie maanden

Het is volgens de heer Van Manen belangrijk dat de aanstaande bruid op tijd begint met de keuze van haar trouwjapon. ,,Twee, drie maanden voor de geplande datum is de beste tijd om de voelhorens al eens uit te steken. Wil men er dan nog iets aan veranderen, een andere hoed erbij laten maken, lange mouwen of wat dan ook, dan kan dat allemaal nog gebeuren".

"Vroeger brachten we de bruidsjurken op de trouwdag meestal thuis, tegenwoordig halen de bruidjes -ze zelf één dag van te voren op. Dat heeft als voordeel dat, mocht er onverhoopt iets veranderd zijn, denk maar eens aan afvallen vlak voor de huwelijksdag, dan kan dat nog even veranderd worden. U begrijpt dat dat op de dag zelf nauwelijks meer mogelijk is".

Veel bruidjes kopen eerst de trouwjapon voordat ze andere voorbereidingen treffen. De heer Van Manen: „Ze denken kennelijk: „Dat heb ik dan maar gehad". Toch wil dat niet zeggen dat ze het onverschillig of nonchalant doen, daar zijn ze trouwens ook te kostbaar voor. We trekken er dan ook alle tijd voor uit als een aanstaande bruid hier binnenkomt om zich te oriënteren. Vaak hebben ze wel een bepaald model of een bepaalde kleur in gedachten, maar het gebeurt niet zelden dat men toch met iets heel anders naar het stadhuis en de kerk gaat".

„In reformatorische kring komt het veel voor dat men niet in het wit trouwt en dus koopt men vaak een gekleurde bruidsjurk. Veel witte bruidsjaponnen zijn ook in blauw, groen, lila of noem maar op te verkrijgen, dus er kan wel een leuk model worden gekozen".

Hoeden

De heer Van Manen is vroeger hoedenmaker geweest, een vak dat hem nu uitstekend van pas komt. „Ik vind het erg jammer dat er nog zo weinig hoeden gedragen worden. Bij een mooi stel kleren hoort, mijns inziens, een hoed. Dat maakt de kleding van de vrouw áf. Gelukkig dat men in reformatorische kring de hoed nog in ere houdt. Ook de bruiden vragen weer meer naar hoofddeksels. Een tijd lang was het in om weinig of niets op het hoofd te hebben. Nu winnen sluiers, hoeden, en kapjes weer terrein. Alleen maar bloemen of slechts een haarband zie je bijna niet meer, gelukkig niet".

De bruid komt nadat zij haar bruidsjurk gekocht heeft, vaak nog verschillende keren in het bruidshuis terug. „De meeste bruidjes komen nog een paar keer kijken. Soms gebeurt het dat zij later nog van gedachten veranderen. Dat kan dan ook nog. Slechts een enkele keer koopt men de japon op het laatste nippertje of juist erg vroeg. Het kan namelijk voorkomen dat men in de etalage of winkel een jurk ziet, waarvan men denkt: „Dat is hem!" In zo'n geval verandert de bruid ook niet meer".

Combinatie

Waar de aanstaande bruid goed rekening mee moet houden is de combinatie van haar bruidsjurk met het trouwpak van haar aanstaande echtgenoot. Het is dan ook verstandig om een stukje stof van de bruidsjapon mee te nemen als het trouwpak gekocht gaat worden. In het geval van bruidsmeisjes en bruidsjonkers is het natuurlijk ook erg belangrijk om de kleding aan te passen aan de bruidskleding.

Schattige bruidsjurkjes van dezelfde stof als de bruidsjapon zijn te krijgen in de bruidshuizen. Op bruidsshows zal men ze weinig zien, daar het voor de meeste kinderen te laat wordt om nog te mogen 'werken'. Al met al zal het voor de bruid niet moeilijk zijn om er op die grote dag 'stralend' uit te zien, misschien zal een keuze maken echter nog wel wat problemen opleveren. Wat dat betreft zou je vaker moeten trouwen...

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.