+ Meer informatie

Staking HTM leidde niet tot grote vertragingen

Taxi's en fietsen vervingen tram en bus

3 minuten leestijd

DEN HAAG — De staking van het tram- en buspersoneel van het Haagse vervoerbedrijf HTM heeft vanmorgen niet tot grote vertragingen geleid. Gedurende de gehele ochtenspits is er geen bus of tram de remise uitgereden. De talloze forensen wisten zich te behelpen met eigen vervoer, taxi, fiets of per benenwagen.

De nu gestarte vijfdaagse staking van het rijdend personeel van de HTM is het gevolg van het mislukken van het overleg tussen bonden en de Raad van Beheer van het vervoersbedrijf. Gisteravond laat strandde de laatste poging om de staking te voorkomen doordat een nieuw voorstel van de Raad van Beheer door de bonden werd afgewezen. Inzet van het conflict is een hogere functiewaardering met bijbehorende salarisverhoging. De directie van de HTM heeft tot nu toe steeds gezegd deze verhoging niet te kunnen betalen.

Tevergeefs
Vanmorgen viel de verwachte verkeerschaos in de Haagse binnenstad mee. Hier en daar ontstonden wat opstoppingen maar tot grote problemen kwam het niet. Veel passagiers wachtten echter tevergeefs bij de bus- en de tramhalte. Zij waren blijkbaar onkundig van de acties van het HTM-personeel. Het was bijvoorbeeld bij het Haagse Centraal station drukker dan normaal maar tot veel problemen kwam het niet omdat de taxi's en de fietsen en het andere verkeer de verkeerschaos goed wisten op te vangen. Sommige mensen namen met drie of vier man een taxi of stonden te wachten op collega's die hen af zouden halen.

Ook het bedrijfsleven ondervond weinig hinder van de stakingsacties. Verschillende grootwinkelbedrijven zoals de Bijenkorf en V & D besloten woensdag direct na de uitspraak van de rechtbank een carpooling-systeem in te voeren voor de dagen dat het openbaar vervoer niet rijdt.

De taxi-chauffeurs reden af en aan. Heel wat Hagenaars hadden in de loop van woensdagavond getracht een taxi te reserveren maar na acht uur was dat niet meer mogelijk. Volgens een woordvoerder van de Haagse taxicentrale waren er woensdagavond rond die tijd al meer dan driehonderd aanvragen voor een taxi, die niet meer gehonoreerd konden worden. De informatienummers over het openbaar vervoer in Den Haag stonden woensdagavond roodgloeiend.

Uit solidariteit met de actie van het HTM-personeel hebben de collega's van de streekbusonderneming NZH geen „besmet" werk verricht. Dat betekende dat interlokale buslijnen in de gemeente Den Haag, Voorburg en Leidschendam geen passagiers opnamen met een bestemming binnen die gemeenten. Slechts interlokale passagiers konden van de NZH-lijnen gebruik maken. Lijn 44 van Leidschendam naar Den Haag verviel geheel.

Succes
Een woordvoerder vanuit een actiecentrum van de vervoersbonden FNV en CNV in Den Haag noemde de actie van vanmorgen een groot succes. In de Van Oldebarneveltstraat, waar de chauffeurs en trambestuurders de stakingslijsten moesten tekenen, kwam men handen te kort om de chauffeurs te woord te staan. De woordvoerder van de bonden verklaarde eveneens dat het percentage niet-stakers onder het personeel beneden de tien procent ligt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.