+ Meer informatie

Reagan: „Aanslag nog onwerkelijk"

President dankbaar voor herstet

2 minuten leestijd

WASHINGTON — President Ronald Reagan heeft woensdag verklaard dat de aanslag op zijn leven hem nog steeds, „onwerkelijk" voorkomt, maar dat hij zich goed voelt en niet van plan is veranderingen aan te brengen in de veiligheidswetgeving.

De president ontving voor het eerst' sinds de aanslag op 30 maart verslaggevers, verbonden aan de twee grote Amerikaanse persbureaus the Associated Press en United Press International.

„Het komt me nog steeds onwerkelijk voor", zei hij over de aanslag voor het Hiltonhotel in Washington. „Ik wist dat het schoten moesten zijn, en mijn eerste impuls was te zien v/at zich achter mij afspeelde".

Borst nog pijnlijk

De president was een beetje stijf, maar glimlachend, de met antiquiteiten gevulde kaai;tenkamer op de parterre van het Witte Huis binnengekomen. Hij vertelde dat hij nog steeds, zij

Karikatuur Le Soir
het steeds minder, pijn in de borst voelde en dat hij al weer aan oefeningen, in een lari^zaam tempo toe >vas. Hij noemde zijn herstel even verbazingwekkend voor hemzelf als voor zijn dokters.

De president zei dat hij üog steeds legen een vuurwapenverbod was. „Ik ken geen enkele plaats in ons land waar het niet onwettig is om een ongeregistreerd wapen te dragen. Daarom zie ik niet in dat weer een wet enig verschil zou maken", zei hij. „Ik vind het vreemd dat men de zaak toespitst op een wapenverbod. Wat gedaan moet worden is het probleem van de misdaad oplossen".

Reagan zei van mening te zijn dat de toegeeflijkheid van de laatste tijd en „de onwil om iemand ter verantwoording te roepen", aan de groei van de misdaad hebben bijgedragen. Over zijn perschef Jim Brady, die bij de aanslag een kogel door het hoofd kreeg, zei Reagan dat hij diens functie openhield en dankbaar was over het optimisme rond zijn herstel.

De president zei dat hij sinds de aanslag 's middags een ^ dutje doet, „wat nooit een 'gewoonte van me is geweest maar ik slaap inderdaad". Op de vraag of zijn leven veranderd is, antwoordde de president: ,,alleen maar tijdelijk. Ik spring nog niet over tafels en paardrijden is er ook nog niet bij". , Over de man die voor de, aanslag verantwoordelijk is gesteld, John W. Hinckley jr., zei president Reagan te hopen dat diens problemen zouden worden opgelost. „Hij schijnt een erg gestoord johgroens te zijn. Zijn ouders moeten er yerslagen over zijn. Ik hoop dat hij ook geneest".

De verslaggevers mochten niet teveel' Vragen over Reagans gezondheid en indrukken'over de aanslag.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.