+ Meer informatie

Boekennieuws

4 minuten leestijd

Alle genoemde boeken zijn bij de boekhandel te koop of te bestellen, tenzij anders vermeld.

"De Tweede Wereldoorlog" - Met eigen ogen: 1. De Duitse regering; 2. De machtsgreep van Hitler; Waanders uitgevers, Zwolle; 31 blz., ƒ 7,95 per deel. Bij abonnement ƒ 7,25.

Een 40-delige verzamelserie op groot formaat, gemaakt aan de hand van brieven, dagboeken (zowel van burgers als militairen) en documenten. Zeer rijk geïllustreerd; zelfs met unieke kleurenfoto's. Elke veertien dagen verschijnt een nieuwe aflevering, die te koop is bij de boekhandel en in de supermarkt. Ook een abonnement is mogelijk.

                              ------------------------------

"Mars naar de overwinning", eindredactie Tony Hall; uitg. M&P Weert; 260 blz., ƒ 69,90.

Een beschrijving van de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog, van D-day, 6 juni 1944 tot en met de val van Japan, 14 augustus 1945. Specialisten op het gebied van de krijgsgeschiedenis schetsen de tactische en strategische ontwikkelingen op de fronten in Oost en West. Zij verzorgden ook het commentaar bij de foto's. Met meer dan 300 illustraties, waarvan ruim 100 in kleur.

                             ------------------------------

"De weduwe van Putten" door R. Hoogerwerf-Holleman; uitg. De Banier, Utrecht; 162 blz., ƒ 24,50.

Over het grote leed dat Putten trof ten gevolge van de razzia in oktober 1944.

                              ------------------------------

"Naar het land van hun vaderen" door E. Koolmees; uitg. De Banier, Utrecht; 305 blz., ƒ 28,50.

In dit boek beschrijft de auteur de lotgevallen van hen die in de Tweede Wereldoorlog het zwaarst werden getroffen: onze joodse landgenoten. Benjamin overleeft de verschrikking van een concentratiekamp, maakt kennis met de verpleegster Debora, waarna beiden terug willen keren naar Palestina. Ook daar valt het leven niet mee.

                              ------------------------------

"Gedenkboek van de Tweede Wereldoorlog" door Ivor Matanle; Rebo Productions, derde druk; 400 blz., ƒ 29,95.

Een indrukwekkend boek, alleen al door zijn formaat en omvang. Aan de hand van 1350 foto's en kaarten wordt in chronologische volgorde een overzicht gegeven van het wereldwijde verloop van de oorlog. De samensteller heeft gestreefd naar objectiviteit. De tekst is mede daardoor vooral zakelijk beschrijvend en analyserend, echt "menselijke", kleinschalige aspecten komen niet veel aan de orde.

Bij de foto's is dat wel het geval. De kwaliteit van de foto's is -mede door het wat goedkope papier- niet altijd geweldig. Vaak ligt dat natuurlijk ook wel aan de omstandigheden waaronder ze gemaakt zijn. De eerste druk van het boek kwam uit in 1989. Een omvangrijk en informatief boek voor weinig geld.

                              ------------------------------

"De laatste oorlogswinter - Hattem, halteplaats bij hongertochten" door Harm Tijssen; uitg. Bredewold, Wezep; 144 blz., ƒ 29,75.

Een authentiek dagboek, dat loopt van 2 oktober 1944 tot 4 mei 1945. Het zijn geen korte dagboekaantekeningen, maar uitgebreide verslagen van de gebeurtenissen, op spannende wijze beschreven. De schrijver is dan ook later journalist geworden.

Het taalgebruik is hier en daar aan de ruwe kant en over kerkgang op zondag lees je niet. De schrijver is dan ook "niets", zoals hij zelf aangeeft. Soms klinkt zelfs vijandschap door ten opzichte van christenen. Geïllustreerd met o.a. foto's van personen die in het boek voorkomen.

                              ------------------------------

"Dichterbij het wonder"; door Joke Verweerd; uitg. Boekencentrum bv, Zoetermeer 120 blz, ƒ 29,90.

Zestien eigentijdse verhalen die alle te maken hebben met de komst van Christus naar de aarde. De verhalen worden door de schrijfster "legenden" genoemd. Ze wil het wonder uit Lukas 2 „oplichten en dichterbij brengen". De legenden worden ondersteund met prachtige tekeningen.

                              ------------------------------

"Opstellen over de christelijke opvoeding" door B. Florijn; Uitg. Ados, Staphorst (Gemeenteweg 247 7951 CL); ƒ 6,50; 31 blz. (te bestellen: 05225-3912 of bij de boekhandel).

Voor de auteur van dit boek is „christelijke opvoeding tegelijkertijd bijbelse opvoeding." We moeten er dus van doordrongen zijn, zegt Florijn, „dat we met een ontzaglijk werk bezig zijn." Deze eerste bundel bevat opstellen die ontstonden naar aanleiding van lezingen te Leersum en te Staphorst en handelen over „de opvoeding van onze kinderen en de levensgang van de mens."

                              ====================

Oranjebeurzen

Op zaterdag 25 maart wordt een Oranje-ruil- en verzamelbeurs gehouden in 's-Gravendeel, gebouw Ons Centrum, Kerkstraat 25, van 10.00 tot 16.00 uur. Voor inlichtingen en reservering van een tafel: Mevr. J. van de Bogaard, tel. 01853-3278.

Een maand later, op zaterdag 22 april, kan de verzamelaar in Amerongen terecht. De plaatselijke Oranjevereniging houdt dan een Oranjemarkt in het Dorpshuis, Dorpshuisplein 1, van 10.00 tot 16.00 uur. Vanaf 9.00 uur kunnen standhouders in de zaal terecht. Voor inlichtingen en tafelhuur: Mevr. Adema, tel. 03434-52398.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.