+ Meer informatie

SUCCES MET LIJSTVERBINDING

2 minuten leestijd

Dank zij de lijstverbinding van SGP en RPF, kon de RPF deze week ook haar tweede zetel binnen halen en behoefde lijstaanvoerder Leerling niet als eenmansfractie in de Tweede Kamer te gaan opereren. Die zetel was anders ten goede gekomen aan de VVD.

Zonder lijstverbinding tussen deze beide protestants-christelijke partijen, had de regeringscoalitie precies de helft van het aantal Tweede-kamerzetels veroverd. Maar ook daarmee had het kabinet-Van Agt niet in het zadel kunnen blijven.

Sinds 1973 kent de kieswet de mogelijkheid van lijstverbinding. Daardoor kan men een stemmenoverschot waar men zelf niets meer aan heeft, ten goede laten komen aan een min of meer verwante partij. Voor de SGP-kiezers zal immers gelden dat zij liever een RPF-kandidaat gekozen zien dan een VVD-er.

Overigens was er bij de SGP niet eens sprake van een stemmenoverschot. De derde zetel van deze partij was immers een restzetel. Toch kon de SGP de RPF te hulp schieten. Dat komt door de eigenaardigheden van het stelsel van de grootste gemiddelden, dat bij de restzetelverdeling wordt toegepast.

De SGP had altijd nog een belangrijk hoger stemmengemiddelde per zetel dan de RPF. Samen kwamen ze hoog genoeg uit om een restzetel in de wacht te slepen.

Natuurlijk kan men van tevoren nooit voorspellen of de lijstverbinding enig voordeel op zal leveren en nog minder wie van de deelnemende partijen die extra zetel zal toevallen. Maar baat het niet, het schaadt ook niet.

Hopelijk is daarom een volgende maal ook het GPV bereid om aan de lijstverbinding mee te doen. Het GPV-argument dat een dergelijke lijstverbinding ten onrechte de indruk wekt dat een stem op de RPF nooit verloren kan gaan, gaat immers nu niet meer op. Naar het zich laat aanzien heeft de RPF thans vaste voet gekregen in ons parlement.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.