+ Meer informatie

Oogkanker te lijf met infrarood licht

Teidse' methode bij dieren succesvol

2 minuten leestijd

LEIDEN — De vakgroep oogheelkunde van de Rijksuniversiteit Leiden gaat een nog experimentele infrarood-behandeling van oogkanker binnenkort voor het eerst toepassen op patiënten. Met de therapie zijn bij dieren inmiddels goede resultaten geboekt.

Dat blijkt uit de bijdrage van Leidse onderzoekster H. Journée-de Korver op het volgende week te houden vierde congres van de Europese maatschappij voor fotobiologie (ESP) in de RAI in Amsterdam, waarvan melding wordt gemaakt in het blad Cicero van het Academisch Ziekenhuis Leiden. Op dit congres zullen zo'n 400 fotobiologen uit de hele wereld elkaar informeren over de laatste ontwikkelingen op hun vakgebied.

In Leiden is de infrarood-behandeling op dieren met oogkanker getest. Daarbij werden redelijk goede resultaten geboekt. Het aanwezige kankerweefsel kon worden vernietigd, waarbij het oog kon worden behouden. Volledig herstel van het aangetaste oog was echter niet mogelijk. cellen sterven. Het hoornvlies, de ooglens en het oogvocht laten het infrarode licht echter ongehinderd door en worden niet opgewarmd.

Om geen valse hoop bij patiënten te wekken, wijzen de onderzoekers er met klem op dat de behandeling nog in een experimenteel stadium verkeert. De medisch-ethische commissie van het ziekenhuis heeft inmiddels echter al wel toestemming gegeven om de therapie bij bepaalde patiënten op haar waarde te onderzoeken.

Op het volgende week te houden congres worden de jongste toepassingen van lichttherapie besproken. Zo lopen Japanse medici voorop bij de behandeling met laserlicht van tumoren in luchtpijp, longen, blaas en ogen.

Inmiddels is men er in Leiden ook in geslaagd de invloed van vitamine A op het oog nader te verklaren. In zogenaamde staafjes en kegeltjes in het oog, waar licht wordt omgezet in zenuwprikkels, blijken zich van vitamine A afgeleide structuren te bevinden. Jaarlijks worden honderdduizenden kinderen in de Derde Wereld blind doordat hun voeding te weinig vitamine A bevat. ling verwierp van K. en van zijn verdediger mr. M. Moszkowicz sr., dat hier duidelijk sprake was van noodweer. Mr. Van Hilten hield het op een ordinaire afrekening tussen criminelen. De rechtbank, die vervroegd uitspraak deed, kwam evenwel tot dezelfde conclusie als mr. Moszkowicz, namelijk dat de caféhouder uit zelfverdediging gehandeld heeft.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.