+ Meer informatie

Verongelukte vlieger negeerde instructies

2 minuten leestijd

HARDERWIJK — De op vier oktober van het vorig jaar verongelukte leerlingvlieger Y. Hoeksma is buiten zijn boekje gegaan door van het oefencircuit bij het vliegveld Lelystad af te wijken en met een lestoestel een ommetje naar Harderwijk te maken. Tijdens dit uitstapje is Hoeksma overvallen door het plotseling slechte weer. Gebrek aan ervaring heeft hem daarop de beheersing over het stuur doen verliezen.

Dit is volgens ir. H. N. WoUeswinkel van de Rijksluchtvaartdienst vast komen te staan uit het onderzoek naar aanleiding van het vliegtuigongeluk, waarbij de bestuurder Hoeksma om het leven kwam. WoUeswinkel zei dit donderdag tijdens een zitting van de Raad voor de Luchtvaart in Harderwijk. In verband met ongeluk werden donderdag door de raad een aantal getuigen gehoord.

Op zaterdag vier oktober vorig jaar was het de bedoeling dat Hoeksma een overiandvlucht zou maken. Verandering van het weer was voor de instructeur, D. Ruiter, aanleiding om deze vlucht af te gelasten. In plaats daarvan moest Hoeksma een aantal circuitjes rond het vliegveld Lelystad vliegen.

Rustig

De instructeur die Hoeksma in een ander lestoestel met een leerling volgde, maakte zich ongerust toen hij Hoeksma na de start uit het oog verloor. Na de daarop volgende landing, maakte Ruiter radiocontact met Hoeksma in het gebouw van de havenmeester. Elen rustige Hoeksma probeerde hem gerust te stellen door te vertellen dat hij langs de weg naar Harderwijk vloog. Hij zou ook zelf de weg wel terug vinden.

Om hem buiten het slecht-zichtfront te houden heeft Ruiter aan Hoeksma daarna een aantal koersen opgegeven. Uit het onderzoek is gebleken dat Hoeksa deze instructies nooit heeft opgevolgd.

Ir. WoUeswinkel benadrukte donderdag op de zitting dat gediciplineerd gedrag in de luchtvaart van levensbelang is. WoUeswinkel: „Met name voor onervaren vliegers. Deze moeten niet zelf oordelen, maar gehoorzamen."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.