+ Meer informatie

Puzzel378

5 minuten leestijd

Iemand schreef mij: „Oomu rien zit te sgrijven agter zijn berootje". Dat was de spijker op de kop! Dat ben ik inderdaad aan het doen. Waarom? Allereerst om jullie vriendelijk te bedanken voor alle prachtige dingen die ik gekregen heb. Om 's wat te noemen: vijf (!) brieven, twee gedichten, accordeon met standaard (wat had ik dat vroeger graag willen leren), huisje met pasfoto, vuist met dè duim omhoog. Jan Huigen iri de ton en oom Rien met z'h vrouw aan het badminten. Ze zijn allemaal mooi, maar de laatste is schitterend. Alleen hebben we niet zulke grote flaporen. De weekprijs gaat naar: Jan-Willem Uil, Nieuwe Koolweg 8,4301 SC Zierikzee voor zijn tekening van een ome. Bedankt, hoor! 'sTen slotte: twee nieuwe makkers, van wie ik er eentje goed ken: Jannekc en Joske Westmaas in Arnemuiden. Fijn dat jullie er zijn!

Sommigen snappen de puntentelling niet. Het zit zo: voor elke goede puzzel krijg je vijf punten. Als-ie niet helemaal goed is, gaat er iets af, maar dat gebeurt niet vaak. Als je 150 punten hebt, kom je in de krant, om je een beetje moed te geven. Want dan ben je op de helft. Als je er voor de éérste keer in komt, zoek ik ook de betekenis van je voornaam op. Bij 300 punten heb je een prijs gewonnen; die stuurt Jeannette jullie toe. Mag ie voor de tweede keer meedoen? O ia, ik heb een 'ouwe' vriend in Goes, die al een keer of zes een prijs heeft gewonnen. Die is, denk ik, zo ongeveer de kampioen. Een weekprijs is iets anders. Die worden gestuurd naar )uzzelaars die iets leuks hebjen opgestuurd. Iedereen?? Nou, dat wordt moeilijk. Ik zoek er elke week eentje uit. , Als de eerste van de drie wegvliegt, nadert in de verte hulp. Die is dringend nodig. Eén helikopter blijft op grote hoogte ronddraaien. Die is reserve. Als de andere helikopter wordt geraakt, moet hij te hulp schieten. De vier 'verse' Mirages nemen het werk van de eerste drie over. De commandant in de helikopter roept de drie op. „Waar is de gewonde? Over". Alle drie maken ze een duik over de heuvel, waar hun zwaargewonde vriend tussen de struiken ligt. Meer kunnen ze niet doen. Hun munitie is verschoten, de brandstof is nog net genoeg om naar huis te vliegen. Met een zwaai van de vleugels nemen ze afscheid. Zwaar ronkend zakt de helikopter omla^. Hij wordt door de Syriërs fel beschoten. Aan alle kanten ziet commandant Yair de poefende wolkjes van de ontploffende granaten.

Waar ligt die man nou? denkt Yair, ik zie hem nergens. Oezi, tussen de donkere struiken in zijn donkere vliegerspak, is bijna niet te zien. Al lager draait de machine z'n rondjes over de heuvel. Plotseling ziet Yair Oezi liggen, roerloos, het gezicht tegen de grond. „Daar! Daar!' schreeuwt hij, „recht onder ons! Naar beneden! En schiet op!" De woedende Syriërs vergeten een ogenblik dat vier Mirages op hen neerduiken. Zal die jood tóch nog ontsnappen? Nooit! NOOIT! Van alle kanten barst het vuur los. Kapitein Yair doet alvast het deurtje open. Lééft hij nog? Of is hun moeite voor niets geweest? Nee! Een dode kameraad is óók een kameraad. Die laat je niet liggen om door de vijand vertrapt te worden. Het dode lichaam is dan tóch . een kostbaar bezit voor een vrouw, een vader of een moeder. •

Oezi is niet dood, maar hij lijdt ondraaglijk veel pijn. Hij zweeft op het randje van de bewusteloosheid. Moeizaam gaan zijn schouders op en neer, heel langzaam, heel weinig...

Ja, vrienden, oorlog fs niet mooi, werkelijk niet. De ruimte is meer dan op. Groetjes!

Als ik jullie drie namen noem, weten jullie dan welke twee er bij elkaar horen en welke niet? Deze: Adam - Abel Simson. „Makkelijk!" hoor ik roepen, ,Adam en Abel zijn vader en zoon". Precies! Simson hoort er hier niet bij. En deze: Jesaja - Jcremia Izebel. Ja, toé maar! „Jesaja en Jeremia zijn twee profeten die de Heere liefhebben en Izebel is een goddeloze koningin". Goed, de laatste hoort er

En nu een moeilijke: Saul - David - Salomo, 't Zijn alle drie koningen geweest. David was de schoonzoon van Saul en Salomo was de zoon van David. Wat hoort er méér bij: een zoon of een schoonzoon? Een zoon! Goed, dan hoort Saul hier niet bij.

Vaders en moeders van 'onge puzzelaars, helpt u een landje? Fijn! Hieronder staan vijftien keer drie namen. De vraag is telkens: Wie hoort er niét bij? Dié moetje niet bij. . _^ opschrijven. pi p A n 1. Kaïn-Noach-Abel. 2. Adam - Eva - Maria. 3. Noach - Lot - Sem. , 4. Abraham - Lot - Izak. 5. Izak - Rebekka - Ismaël. 6. Ismaël - Ezau -Jakob. 7. Mozes - Farao - Mirjam. 8. Aaron - Eli - Mozes. 9. Korach - Levi - Dathan. 10. Abiram - Levi - Juda. 11. Mozes - Jozua - Gideon. 12.Jozua-Balak-Kaleb. 13. Balak - Achab - Bileam 14. Naomi - Orpa - Elimelech. 15. Orpa-Ruth-Boaz.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.