+ Meer informatie

VS erkennen nieuwe republieken

Jeltsin plaatst KGB volledig onder Russisch gezag

2 minuten leestijd

BRUSSEL (AP) - Als de voormalige Sowjetrepublieken vandaag instemmen met het nieuwe Gemenebest van Onafhankelijke Staten zal de Amerikaanse regering overgaan tot erkenning van de nieuwe republieken. De Europese Gemeenschap kondigde aan maandag over te zullen gaan tot erkenning.

Sommige republieken zullen nog voor het einde van het jaar door Washington worden erkend. Hoe ver de banden gaan, zal afhangen van de mate waarin de nieuwe republieken democratische beginselen en een vrije-markteconomie aanhangen, zei een Amerikaanse regeringsfunctionaris.

De bekendmaking kwam nadat de Amerikaanse minister van buitenlande zaken, James Baker, in Brussel een NAVO-vergadering met voormalige Oosteuropese tegenstanders had bijgewoond. Het Amerikaanse besluit werd genomen op grond van de besprekingen die Baker de afgelopen week in vijf Sowjetrepublieken voerde. Het viel samen met een oproep van de Russische president, Boris Jeltsin, om zijn land te zijner tijd aan te sluiten bij het westerse militaire bondgenootschap.

De functionaris zei niet welke republieken als eerste zullen worden erkend. Uit zijn woorden viel echter af te leiden dat Rusland, de Oekraïne en Wit-Rusland daartoe zullen behoren.

Oekraïne

Jeltsin heeft intussen overigens een decreet uitgevaardigd waarmee hij de machtige buitenlandse inlichtingendienst van de Sowjet-Unie onder Russisch gezag plaatst. Dit heeft het persbureau Interfax bekendgemaakt. Donderdag had Jeltsin al de binnenlandse veiligheidsdienst overgenomen, zodat nu de gehele voormalige KGB onder Russische controle is gebracht.

Vandaag zal het oorspronkelijk door de drie Slavische republieken Rusland, de Oekraïne en Wit-Rusland opgerichte Gemenebest van Onafhankelijke Staten in de Kazachstaanse hoofdstad Alma Ata worden uitgebreid met ten minste vijf andere republieken. Elk van de twaalf overgebleven Sowjetrepublieken, behalve Georgië, heeft gezegd aansluiting bij het gemenebest te overwegen, al worden de republieken in bijna elk opzicht onafhankelijke staten.

Aan de vooravond van de topconferentie keurde het Oekraïense parlement met grote meerderheid een verklaring goed waarin werd gesteld dat de nieuwe gemeenschap van staten niet mag worden beschouwd als één rechtspersoon of één staat in het volkenrecht. Kiev aanvaardt geen beperking van zijn soevereiniteit. Het Oekraïense parlement stelde met nadruk dat besluiten van organen van het nieuwe gemenebest „louter het karakter van aanbevelingen" hebben. De Oekraïense grenzen met de republieken Rusland en Wit-Rusland zijn die van een ..staaf', aldus de verklaring van het parlement in Kiev.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.