+ Meer informatie

Overleg Ferro-Chemie opnieuw stukgelopen

Ook de pogingen van FNV mislukken

2 minuten leestijd

ROTTERDAM — Het CAO-overleg bij het chemisch bedrijf Ferro in Rotterdam (zeshonderd werknemers), waar al bijna een week door het merendeel van de produktiemedewerkers wordt gestaakt, is gisteren weer stuk gelopen.

De industriebond FNV had echter, naar zeggen van districtsbestuurder Nas, een kleine opening gemaakt door een bijdrage van de werknemers ter financiering van de arbeidstijdverkorting voor te stellen.

De werknemers in de volcontinudienst zouden zodoende twee procent van hun ploegentoeslag inleveren bij het teruggaan van de arbeidstijd van 38,9 uur naar 35,6 uur per week met irjgang van 1 oktober 1983. Aanvankelijk vond de bond dat de werknemers hiervoor niets zouden moeten inleveren. De directie wil echter dat de werknemers 8,5 procent van die ploegentoeslag — nu 28,5 procent — inleveren voor een geringere arbeidstijdverkorting tot 36,1 uur per week.

Staking duurt voort

De directie weigert over het voorstel van de industriebond te praten, aldus Nas, zolang de bond ook voor de mensen in de dagdienst en de mensen in de twee- en drieploegendienst eisen stelt (twee roostervrije dagen). De staking van de circa honderd produktiemedewerkers duurt door het stuk lopen van de onderhandelingen onverkort voort, aldus Nas. , De Ferro-directie schuift de industriebond FNV de schuld voor het mislukken van de onderhandelingen in de schoenen. Ze wil dat de werknemers hun eigen arbeidstijdverkorting volledig betalen. Over de mogelijke bijdrage van het bedrijf kan dan in 1983, zes maanden voor de invoering van de overeen te komen arbeidstijdverkorting, worden gepraat.

Onaanvaardbaar

Volgens de directie komen de eisen van de bond neer op een onaanvaardbare stijging van de uurloonkosten in de volcontinudienst van 3,4 procent. De industriebond FNV bestrijdt dit. De totale loonkostenstijging voor het gehele bedrijf zou, volgens de industriebond, per 1 oktober 1983 slechts één procent bedragen.

De industriebond en de directie van Ferro onderhandelen nu al vijftien maanden over de tweejarige CAO voor 1981 en 1982. Districtsbestuurder Nas van de industriebond FNV gelooft dat de directie de onderhandelingen bewust zo lang ophoudt (met andere chemische bedrijven werd reeds in 1980 een akkoord bereikt), omdat ze verregaande automatiseringsplannen heeft. De uitwerking daarvan zou niet stroken met nu overeen te komen kosten verhogende arbeidstijdverkorting, aldus Nas.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.