+ Meer informatie

De Schele en de Barok

2 minuten leestijd

De Italiaanse kunstschilder Giovanni Francesco Barbieri, die leefde van 1591 tot 1666, is onder die naam in ons land en daarbuiten weinig bekend. Maar in zijn eigen tijd droeg hij de bijnaam "Il Guercino" (de Schele) en zo werd hij ook buiten de landsgrenzen aangeduid. Dank zij z'n bijnaam en het bezoek dat koningin Christina van Zweden in 1655 aan zijn atelier bracht, is hij in Italië niet vergeten, al zal hij niet in één adem genoemd worden met Michelangelo BuoJe kunt iemand om je genegenheid te tonen een bos (rode of anderskleurige) rozen geven, maar die verwelken mettertijd. Althans, ze leven veelal minder lang dan de liefde of vriendschap van de schenk(st)er voor de ontvang(st)er. Dus in plaats daarvan kun je beter een mooi boek cadeau doen. Bij voorbeeld een bundel of bloemlezing met gedichten. Dat papier verduurt tegenwoordig ook niet meer de eeuwen, maar heeft het voordeel dat je het geen water en chrysal hoeft te geven en dat het ook in de trein genietbaar is. Zo regent het bij menige uitgever van die luxe geschenkboekjes met gepaste tekst en bijbehorende fijnzinnige illustraties. Ook de Vlaamse uitgeverij Lannoo (Tielt en in ons land als deel van Unieboek te Houten) blijft niet achter. Die komt nu met twee, niet-verluchte, boekjes tegelijk: "Ik heb u lief. Gij zult gelukkig zijn" en "Het leven is mooi". De naam van "Ik heb u hef..." is ontleend aan Willem de Mérode. Bloemlezer Gaston Durnez nam deze titel voor zijn keuze van "Gelukkige liefdegedichten uit de Nederlanden".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.