+ Meer informatie

Ontwerpen voor ècht kleine tuinen

2 minuten leestijd

"De leukste ontwerpen voor de kleinere tuin". Zo'n titel wekt bij mij altijd denodige argwaan: Kleiner - toch minimaal tien bij vijftien meter zeker? Wantin boeken zijn 'kleine' tuinen nog behoorlijk aan de maat. De genoemdeuitgave maakt haar beloften echter volkomen waar.

Zes bekende Engelse tuinontwerpers (het boek is afkomstig uit hèt tuinland) geven dertig ontwerpen voor echt kleine tuinen. Bijvoorbeeld 4,8 bij 7,9 meter. Of 3,4 bij 6,4 meter. En wat dacht u van een daktuintje van 3,1 bij 4,5? Verder komen diverse "moeilijke vormen" aan bod, zoals een korte, brede tuin, waarbij de afmetingen soms wel wat groter zijn.

Wensen
De ontwerpen zijn allemaal werkelijk aangelegd en beplant, op twee na. Ze functioneren dus in de praktijk. De opdrachtgevers hadden natuurlijk hun wensen: Ruimte voor de kinderen, makkelijk in onderhoud, 's winters ook leuk, de pruimenboom moet per se blijven staan, en dergelijke. Bij elk ontwerp wordt een korte beschrijving gegeven, een leuke sfeertekening en vervolgens een plattegrond en een beplantingsschema. Vaak zijn mogelijkheden geschapen om de ontsierende afvalbakken weg te werken, en ondanks de geringe afmetingen stroomt, borrelt of klatert er iets in veel tuinen.

Maak een jungle
Waarschijnlijk zal niemand één ontwerp uit het boek compleet overnemen, maar al bladerend en lezend ideeën opdoen. Niet alles spreekt me even zeer aan (in een klein, ommuurd tuintje waar weinig zon komt een koperen zon aan een muur ophangen, half achter de beplanting; of de zandbak voor de kinderen onder de verhoogde vloer van het speelhuisje plaatsen), maar het meeste is erg inspirerend. In dat zelfde kleine, ommuurde tuintje heeft de ontwerper bijvoorbeeld een in een bocht verlopende trap bedacht, wat suggereert dat je uit de enge ruimte kunt stappen! Een andere tip: „John (ontwerper, AL) vindt dat het bij echt kleine tuinen gaat om binnenhuisarchitectuur buiten. Doe theatraal, laat grote planten groeien en maak er een jungle van. Planten die te groot worden, snoeit u gewoon." Een diagonaal door de tuin lopend pad met pergola, dat de \ aandacht niet direct! richt op de achterkant van de tuin, lijkt me ook wel wat. Ik werp een blik naar buiten. Ja, dat zou hier best passen. Maar kan ik dan de droogmolen en de parasol nog ergens tegelijkertijd uitklappen? Daar geeft het boek geen antwoord op.

N.a.v. "De leukste ontwerpen voor kleinere tuinen", red. Tony Laryea; uitg. Terra, Warnsveld; 128 hlz., ingenaaid, f 29,90.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.