+ Meer informatie

Immigratiebeleid beperkt woningnood

2 minuten leestijd

DEN HAAG - De beperking van de immigratie vermindert een deel van de woningnood in ons land. In 2010 zal daardoor het tekort aan goedkope woningen met 80.000 teruglopen.

Minister Kamp van VROM zei dat gisteren in de Tweede Kamer tijdens de behandeling van het volkshuisvestingsdeel van zijn begroting voor 2003. Volgens de bewindsman is er geen sprake van echte woningnood, maar is de situatie wel zorgelijk.

De bewindsman maakt zich met name zorgen over het gebrek aan doorstroming vanuit goedkope huurhuizen. De prijzen voor koopwoningen zijn de laatste jaren fors gestegen, waardoor mensen langer in een huurhuis blijven. Daardoor kunnen mensen met lage inkomens en starters nauwelijks meer aan geschikte woningruimte komen. De stagnatie in de oplevering van nieuwe woningen maakt de situatie nog erger.

Minister Kamp vindt dat de woningcorporaties meer betaalbare koophuizen en duurdere huurwoningen moeten bouwen. Alleen dan komt de doorstroming weer op gang, zo voorspelde hij. Verder moeten corporaties meer goedkope huurwoningen verkopen. Daardoor krijgen ze geld om nieuwe woningen te bouwen.

Tijdens een congres van de corporatiekoepel Aedes in Maastricht opperde de voorzitter van de belangenorganisatie, W. van Leeuwen, gisteren dat de huren voor mensen met een hoog inkomen die in een goedkoop huurhuis zitten, omhoog moeten. Dat bevordert volgens hem de doorstroming en het levert de corporaties geld op.

Kamp zei in de Tweede Kamer dat hij daar niets voor voelt. De corporaties hebben volgens hem geld genoeg. De rijke corporaties moeten de arme tegemoetkomen. "In 2000 hadden de honderd rijkste corporaties 2,5 miljard euro meer dan ze nodig hadden. De honderd armste corporaties kwamen juist 1,5 miljard tekort. De rekensom is eenvoudig", aldus de minister. Om de woningbouw te bevorderen wil Kamp snellere procedures voor bestemmingsplannen en voor onteigening. Ook wil hij kritisch kijken naar natuurbeschermingsregels die het bouwen van nieuwe woningen belemmeren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.