+ Meer informatie

Stadstuinstukjes

3 minuten leestijd

In een boeket dat ik kreeg, zaten prachtige rozen, ik heb nog nooit zulke gezien. Eerst waren ze oranjerood, toen bloeiden ze een voor een open naar diep warmrood. De paar die al wat minder worden, krijgen lichtere randen, oranjerood weer, waarbij het overige bloemblad extra donker afsteekt. (Sorry voor deze wellicht wat onduidelijke uiteenzetting, maar ik ben er zo enthousiast over.) Die ga ik stekken!
In hetzelfde boeket zitten chrysanten, waarvan ik later in een bloemenzaak zie dat ze "Jacoline" heten. De knoppen zijn donkerrood, maar bij het opengaan blijkt de binnenkant van de bloemblaadjes goudgeel te zijn. De buitenkant verkleurt daarna naar koperrood. Ik was van plan ze te laten wortelen, maar toen ik er kort na elkaar twee rupsjes in ontdekte (die alle knoppen opvraten) heb ik ze na de bloei toch maar weggegooid.

'k Ben rijkelijk vroeg met zaaien dit jaar. Het is namelijk altijd zo frustrerend als je zelf zaait dat tegen de tijd dat de plantjes in de tuin kunnen bij tuincentra, bloemisten, supermarkten en waar al niet volop bloeiende plantjes te koop zijn. Terwijl je eigen zaaisel net een beetje een redelijke plant is, met hooguit knopjes. Vandaar deze vroege arbeid. Lavatera en gipskruid komen, twee dagen na het zaaien, al op. Ik heb heel veel zaad gekocht (drie zakjes voor een gulden) en heb visioenen van boordevolle bakken en een tuin vol kleur. Lobelia heb ik voor de tweede keer gezaaid. Eerst leek het evenmin als het vorige zaaisel op te komen, maar nu meen ik toch iets groens te zien. Al durf ik het haast niet te geloven. Maar een dag later: ja hoor, er is duidelijk een puntje boven de aarde. Groot is het niet, dat verwacht ik ook niet; het zaad is zo pietepeuterig klein!

Tot m'n verbazing ontkiemt ook een deel van het afrikanezaad; dat is al oud en het was meer een probeersel. Ongeveer een kwart komt op. Ook één kamillezaadje is ontkiemd; eveneens oud zaad.

In een vaas op tafel staan witte tulpen met hier en daar een vleugje roze, en in een pulletje bij de haard verkondigen kleine takjes met knop en/of groene blaadjes dat het voorjaar wordt. Buiten lijkt het er nog niet op. Hoewel, als je goed kijkt, zie je hier en daar al knoppen zwellen. En de vogels fluiten al zo enthousiast... De takjes (ribes, forsythia en iets onbekends) zullen wel niet in bloei komen, denk ik, maar het frisse groen geeft al zo'n lente-gevoel!

(Naschrift: Ze bloeien toch! De ribes heeft witte bloemen, terwijl hij in de groenstrook naast onze schutting altijd dieproze bloeit...)

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.