+ Meer informatie

Zwarte vlekken

2 minuten leestijd

Mijn struikrozen staan er jaar op jaar in het voorjaar gezond bij, maar na de bloei komen er zwarte vlekken op de bladeren die dan afvallen. Gebruikte middelen helpen niet tot nu toe. Antwoord — Het is vrijwel zeker dat u te maken heeft met „Sterroetdauw" in de rozen. De gevaarlijke periode is het gehele groeiseizoen, maar vooral vanaf juni. Hark afgevallen bladeren bijeen en verbrand deze. Deze ziekte wordt veroorzaakt door een schimmel die wel wordt bestreden met chemische middelen; probeer het eens met bloem van zwavel, bestuiven op een droog gewas en herhalen. Er is ook een spuitbus in de handel tegen dergelijke ziekten, informeer eens bij een tuincentrum o.d. bij u in de buurt. In een lange brief vraagt een lezer of hij zijn veel te brede heg van 25 jaar oude coniferen drastisch kan terugsnoeien. Hij wil aan een kant de takken langs de stammen afzagen, met de andere kant wachten tot de kale kant weer is dichtgegroeid. Om dus toch vrij van inkijk te blijven. Antwoord — Slim bedacht en met een heg van bijvoorbeeld liguster zou u dit kunnen doen. Met coniferen wordt dit een mislukking want die herstellen zich daarvan niet. Velen vergeten om een coniferenheg tijdig te knippen. Wie dat wel doet behoeft nooit tot op het kale hout te snoeien en houdt zijn heg dicht en in vorm. U kunt die oude heg nog wel inkorten, maar vooral niet te diep. Laat dat maar aan een vakman over. Het beste lijkt ons: een nieuwe heg planten en die jaarlijks goed bijhouden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.