+ Meer informatie

Verbeteringen verwacht voor reumapatiënt

1 minuut leestijd

UTRECHT (ANP) - Het aantal patiënten met reumatoïde artritis (RA) zal stijgen door vergrijzing, bevolkingstoename en verbeterde diagnostiek. Hoewel er geen hoop is op radicale genezing, is wel een aantal verbeteringen voor de patiënt te verwachten.

Dat staat in een rapport van de Stuurgroep Toekomstscenario's dat gisteren is aangeboden aan staatssecretaris Simons (Volksgezondheid). RA, oftewel gewrichtsartritis, blijft een ernstige en invaliderende ziekte. De verwachting is dat het aantal patiënten zal toenemen van minimaal 93.500 vorig jaar tot 113.000 in het jaar 2005. De Stuurgroep Toekomstscenario's onderzoekt de verwachtingen op het gebied van enkele chronische ziekten.

De onderzoekers verwachten dat bijwerkingen van geneesmiddelen zullen afnemen en dat gewrichten beter kunnen blijven functioneren door operatief ingrijpen. Omdat diagnose in een vroeger stadium mogelijk is, kan het ziekteproces worden vertraagd.

De stuurgroep denkt dat de reumapatiënt thuis min of meer zelfstandig kan blijven functioneren. Er zal meer nadruk komen op poliklinische zorg. Het rapport beveelt Simons aan om onderzoek te stimuleren naar de oorzaak en verbeterde behandeling. Ook zou de medische zorg uitgebreid moeten worden, vooral op de gebieden reumatologie, ergotherapie, orthopedie en gespecialiseerde verpleegkundige begeleiding.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.