+ Meer informatie

Ethisch reveil van Van Agt bleef weg

Van Rossum (SGP) in Middelburg:

2 minuten leestijd

MIDDELBURG — SGP-Iijsttrekker ir. H. van Rossum heeft vrijdagavond tijdens een verkiezingsavond in Middelburg de opstelling van premier Van Agt in de abortus-debatten sterk gehekeld. „De man die vier jaar geleden het land introk met zijn "ethisch reveil" en in dat verband ook psalm 139 nog wel eens aanhaalde, heeft vervolgens CDA-kamerleden onder druk gezet om voor een wetsontwerp te stemmen dat leidt tot volledige legalisatie van abortus."

Van Agt en de zijnen, zo zei Van Rossum, mogen dan wel aanvoeren dat er in het regeringswetsontwerp een aantal remmen is ingebouwd, in de praktijk zal er weinig veranderen. Ook het argument dat nu het zogenaamde abortustoerisme (buitenlandse vrouwen die zich in Nederlandse klinieken laten aborteren) een halt kan worden toegeroepen, is ondeugdelijk. „Deze illegale praktijken gaan gewoon door" voorspelde Van Rossum. Hij verweet het CDA in dezen een zeer hypocriete houding te hebben ingenomen. „Deze partij, die altijd precies weet waar in de wereld wordt onderdrukt, heeft niet geschuwd sommige, kamerleden die tegen het abortus-wetsontwerp van de regering waren, onder gewetensdruk te zetten". Volgens Van Rossum kan het CDA daarom over de onderdrukkingen elders in de wereld maar beter zwijgen.

Hij wees erop dat de SGP het niet bij protesteren alleen heeft gelaten maar samen met het GPV een initiatiefwetsontwerp heeft ingediend dat een einde zou hebben gemaakt aan de huidige abortus-praktijk. Het verwijt aan de SGP, dat zij anderzijds wèl voor de doodstraf pleit, gaat niet op. „De doodstraf zal in onze opvattingen eerst mogen worden voltrokken na een diepgaand gerechtelijk vooronderzoek. Zo'n onderzoek vindt echter bij het afbreken van zwangerschappen niet plaats. Dan wordt een onschuldige vrucht in koelen bloede vermoord."

Woningtoewijzing
Scherpe kritiek had Van Rossum ook op het bestaande echtscheidingsrecht. Hij verwierp niet alleen de ruime wetgeving op dit gebied maar wees ook op de maatschappelijke gevolgen ervan. „Ingevolge de rechterlijke uitspraak moeten gescheiden mensen snel aan een huis worden geholpen. Dat houdt in dat zij bij de toewijzing voorrang krijgen boven hen die op een normale manier een gezin willen stichten," zei Van Rossum, die dit „een wonderlijke kronkel" noemde. De overheid heeft hier volgens hem de zaken op zijn kop gezet.

Gezag
Van Rossum benadrukte dat het verkiezingsprogramma van de SGP uitgaat van de normen zoals die zijn neergelegd in de Wet des Heeren. Dit, in tegenstelling tot de meeste andere partijprogramma's, die uitgaan van wat het volk wil. „Daar zal echter weinig van terecht komen, waarschuwde Van Rossum, die verwees naar de vele acties, blokkades etc. „De moderne mens accepteert geen gezag meer maar wil zelf regeren", zo stelde hij.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.