+ Meer informatie

Z-Afiikacongres wil olie-embargo

Parijse bijeenkomst afgerond

2 minuten leestijd

PARUS — De conferentie over sancties tegen Zuid-Afrika, die in Parijs wordt gehouden, is vóór een effectief olie-embargo tegen het apartheidsbewind in Pretoria. Dit staat in de ontwerp-slotverklaring, die dinsdagmiddag aan de conferentie werd voorgelegd.

Op een persconferentie in het Unescohuis in Parijs kondigde de rapporteur-generaal van de conferentie, de Algerijn Mohamed Sahnoun, dinsdag aan dat er zo spoedig mogelijk een conferentie gehouden zal worden over een olie-embargo. Voor die conferentie zullen worden uitgenodigd de olie-exporterende landen, die al een (niet effectief) olie-embargo kennen, de landen met een koopvaardijvloot die olie vervoert en. de zogenaamde goedkopevlaglanden. Die conferentie moet nog dit jaar gehouden worden. Zij zal mogelijk plaats vinden in Oslo, Lagos of Algiers.

Andere sancties

Naast een effectief olie-embargo moet er ook een einde komen aan iedere samenwerking met Zuid-Afrika op militair en nucleair gebied, aldus de ontwerp-verklaring. Daarnaast wordt opgeroepen een einde te maken aan leningen aan en investeringen in Zuid-Afrika. De aankoop van en handel in Zuidafrikaans goud en andere mineralen moet worden gestaakt. Tenslotte moeten Zuid-Afrika bepaalde essentiële goederen onthouden worden, zoals elektronica, communicatiemiddelen en chemische produkten, die gebruikt kunnen worden voor militaire doeleinden.

Om de nadelige gevolgen voor de Frontlijnstaten, die economisch afhankelijk zijn van Zuid-Afrika, op te vangen, moet er steun aan deze landen verleend worden. In de ontwerp-verklarlng wordt dan ook opgeroepen tot steun.

Sahnoun noemde de conferentie in Parijs een historisch gebeuren. Gezien de aanwezigheid van het grote aantal landen. Grote afwezigen in Parijs waren de Verenigde Staten, Engeland, West-Duitsland, Italië. Verder hadden bijna alle leden van de Verenigde Naties een delegatie gestuurd:

Het is'de grootste conferentie, die ooit over Zuid-Afrika gehouden is, aldus Sahnoun. De achtdaagse conferentie, die vandaag eindigt, is georganiseerd door de Verenigde Naties en de Organisatie van Afrikaanse Eenheid.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.