+ Meer informatie

IMF beslist deze week over lidmaatschap SU

Major en Bush praten over steun van G-7

2 minuten leestijd

WASHINGTON (AP) - Functionarissen van het Internationale Monetaire Fonds (IMF) komen donderdag in Londen bij elkaar om te praten over het lidmaatschap van de Sowjet-Unie in de internationale financiële organisatie.

De functionarissen zullen spreken met vertegenwoordigers van de zeven belangrijkste industrielanden in de wereld, de G-7. Op een G-7-top vorige maand in Londen boden de rijke landen de Sowjet-Unie een „geassocieerde status" aan zowel IMF als Wereldbank. Deze status zou Moskou nog niet het recht geven kredieten af te sluiten. De Sowjet-Unie vroeg daarop om een volwaardig lidmaatschap.

Directeur Michel Camdessus van het IMF heeft herhaaldelijk gezegd dat de Sowjet-Unie pas volwaardig lid kan worden als duidelijk is uit welke republieken zij feitelijk nog is opgebouwd. Een Sowjet-Unie zonder de Oekraïne, Wit-Rusland en de Baltische staten, die alle op afscheiding aansturen, zou veel minder geld hoeven bij te dragen aan het IMF dan een ongedeelde Sowjet-Unie van vijftien republieken.

Gisteren verklaarden zegslieden van de Wereldbank en het IMF dat geen lidmaatschapsaanvragen van afzonderlijke Sowjetrepublieken zijn binnengekomen.

De Britse premier, John Major, heeft vandaag een bezoek gebracht aan de Amerikaanse president, George Bush. Volgens diplomaten zouden Bush en Major tijdens deze ontmoeting voornamelijk, over financiële steun aan de Sowjet-Unie praten. De regeringsleiders zullen proberen de verschillende standpunten binnen de G-7 (Groep van zeven grootste industrielanden) over dit onderwerp dichter bij elkaar te brengen.

Tegenstander

De VS behoren samen met Japan tot de leden van de G-7 die tegenstander zijn van grootschalige steun aan de Sowjet-Unie. Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk en Italië hebben daarentegen de afgelopen dagen allemaal aangedrongen op intensivering van de hulpverlening.

De drie Baltische staten die zich onafhankelijk van Moskou hebben verklaard, zullen in de komende twee jaar tussen de vijf en zes miljard gulden nodig hebben. Dat is volgens EG-zegslieden gebleken uit voorlopige berekeningen van Henning Christophersen, de Europese Commissaris voor economische en monetaire aangelegenheden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.