+ Meer informatie

Ongeveer 21000 huizen vormen prop in markt

Vorig jaar 222 executieverkopen FGH

2 minuten leestijd

AMSTERDAM — In de nieuwbouwsector staan in Nederland naar schatting 21.000 woningen leeg — veelal duurdere woningen in de vrije sector — met een waarde van ƒ 5 miljard. Deze leegstand, de zgn. prop in de markt, belemmert de doorstromlng.

In het belang van onze nationale volkshuisvesting is het wegwerken van deze prop dan ook een absolute en zeer dringende voorwaarde, zo zei mr. J. van Dijk, voorzitter van de raad van bestuur van de Friesch Groningse hypotheekbank, bij een toelichting van de jaarcijfers.

De problemen op de woningmarkt zijn volgens de bank vooralsnog de wereld niet uit. Zij uiten zich in executies, de prop van onverkochte duurdere woningen en de daling in de waarde van bepaalde typen woningen. Het dal is nog niet bereikt, zo meende Van Dijk.

Om misbruik van rente-aftrek te voorkomen pleitte Van Dijk voor een regeling, waarbij de rente-aftrek vervalt voor het bedrag, waarmee een lening de aankoopsom van een huis overtreft. De thans voorgestelde maatregel met een limiet aan het leenbedrag, waarvoor de rente-aftrek geldt, belemmert de verkoop van dure woningen en dus de doorstroming, zo meent de FGH-topman.

Veilingen
Ook de FGH hypotheekbank ontkomt niet aan afboeking op debiteuren. De toevoeging aan het "rampenfonds", de voorziening voor algemene bedrijfsrisico's, werd daarom belangrijk verhoogd van ƒ 10,5 miljoen in 1979 naar ƒ 14 miljoen in 1980.

De bank moest vorig jaar in 222 gevallen overgaan tot het laten veilen van woningen, omdat de eigenaars niet meer aan hun hypotheekverplichtingen konden voldoen. De bank kocht zelf weer voor ƒ 25,4 miljoen van deze woningen in om verkoop tegen afbraakprijzen te voorkomen. „De veilingen verstoren de Nederlandse woningmarkt", aldus bestuurslid G. J. Jansen.

Bij een faillissement van een grotere huiseigenaar werken de crediteuren thans samen om te verhinderen dat het huizenbezit direct in de markt komt. Het kost de FGH wel geld omdat deze huizen gefinancierd moeten worden tegen ca. 12 procent, terwijl zij maar ca. 7 procent aan huurrendement opbrengen, aldus Van Dijk.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.