+ Meer informatie

Cossiga roept op tot steun aan Albanië

Repatriëring vluchtelingen is bijna voltooid

3 minuten leestijd

TIRANA (RTR/AFP/DPA) — De Italiaanse president, Francesco Cossiga, heeft gisteren tijdens een kort bezoek aan de Albanese hoofdstad Tirana de internationale gemeenschap opgeroepen hulp te verlenen aan de Balkanstaat. Duitsland wil gezamenlijke actie van de Westeuropese landen om de economische migratie in Europa in te dammen.

Bij het begin van Cossiga's verrassende reis naar Albanië, het eerste bezoek van een westers staatshoofd aan het land sinds de Tweede Wereldoorlog, had Italië de terugkeer van de duizenden Albanezen die vorige week per schip waren gevlucht, praktisch voltooid. De Italiaanse president werd op het vliegveld Rinas van Tirana ontvangen door de Albanese president, Ramiz Alia, en voerde gisteravond tevens besprekingen met premier Ylli Bufi.

„Italië alleen zal uw problemen niet kunnen oplossen", zei Cossiga bij aankomst. Maar Rome is bereid tot steun om een „humanere en minder dramatische oplossing van het probleem" te vinden. „Ik kom als vriend en broeder", aldus de president, die de afspraken kwam paraferen die de Italiaanse minister van buitenlandse zaken, Gianni de Michelis, maandag maakte. Rome zegde Albanië toe de komende maanden voor ruim 200 miljoen gulden noodhulp aan voedingsmiddelen en medicamenten te zullen leveren.

Teruggekeerd

De Albanese radio meldde gisteren dat meer dan 17.000 vluchtelingen in het land zijn teruggekeerd, waarmee de repatriëring na de massale vlucht van vorige week bijna is voltooid.

De Albanese president benadrukte volgens het Italiaanse persbureau ANSA de wil van de autoriteiten in Tirana „al het mogelijke te doen opdat dergelijke gebeurtenissen zich niet herhalen". Als oorzaken van de massale vlucht van de Albanese jeugd noemde hij „economische en politieke problemen, die typisch zijn voor een fase van overgang". De communisten, die in Albanië 47 jaar aan de macht waren, maakten eerder dit jaar de weg vrij voor een regering van nationale eenheid, die democratische en economische hervormingen heeft aangekondigd.

Naar het noorden

De Albanese vluchtelingen die de afgelopen nacht nog in Bari verbleven en die tot geen prijs terug willen naar Albanië, worden naar het noorden van Italië overgebracht. Ruim 200 van hen zijn in autobussen onderweg naar Milaan en Genua. Dit verluidt uit politiebron in Bari, in het zuiden van Italië.

De in het stadion van Bari verblijvende Albanese vluchtelingen zijn tot dusver met rust gelaten, zo heeft men ter plaatse kunnen constateren.

Het hoofd van de Italiaanse politie zei, toen men hem naar de zin van deze beslissing vroeg, alleen: „Zij blijven in Italië. Zij gaan naar verschillende provincies en de regionale politiechefs moeten bepalen in hoeverre de wet-Martelli van toepassing is". De wet-Martelli bepaalt dat de clandestiene immigranten alleen in Italië kunnen blijven als zij over een arbeidscontract beschikken.

De Italiaanse regering heeft enige honderden leger-deserteurs onder de Albanese vluchtelingen toestemming gegeven politiek asiel aan te vragen. Dit heeft een functionaris van de Verenigde Naties gisteren in Geneve verklaard.

Vertegenwoordigers van het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen van de VN helpen de Italiaanse autoriteiten met de identificatie van de Albanese deserteurs, die „in een kwetsbare situatie" zouden kunnen komen als ze naar hun land worden teruggestuurd, zei een VN-woordvoerster. Het Hoge Commissariaat schat het aantal deserteurs op 300 a 400.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.